Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
☘ Grönare skolgårdar kan ge barnen bättre immunförsvar

☘ Grönare skolgårdar kan ge barnen bättre immunförsvar

Förskolebarn fick ett stärkt immunförsvar när deras skolgård fick mer växtlighet.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Skolgårdar med mer växtlighet är inte bara trevligare att se på, de är också nyttigare för barnen. Det kanske många av oss har tyckt rent intuitivt, men nu har forskare vid Natural Resources Institute Finland gjort en studie som tyder på att det verkligen är så.

Forskarna tog vanliga skolgårdar med sand som underlag och planterade växter där istället. Under gungorna och klätterställningarna fanns det nu skogsväxter som ljung och blåbärsris tillsammans med gräsytor.

Här fick 75 barn i åldern 3–5 år på tio förskolor i Lahti och Tammerfors leka. Barnen fick dessutom ta hand om växter som de planterade i pallkragar på gården.

Resultatet blev att de barn som fick leka på gröna gårdar fick ett förstärkt immunförsvar på bara en månad. De fick även en större variation av nyttiga mikrober i magen jämfört med barn som lekt på skolgårdar utan växtlighet. Forskarna hoppas nu att skolor runt om i världen ska se gröna skolgårdar som ett enkelt sätt att förbättra barnens hälsa.

Skyddande grönt

Skolgårdarna på alla förskolor borde göras om till gröna områden eftersom detta förbättrar barnens immunförsvar på bara en månad. Dessutom förbättras deras motorik och koncentrationsförmåga samtidigt som de får en närmare koppling till naturen, säger Aki Sinkkonen forskare vid Helsingfors universitet och en av forskarna bakom studien.

Mer i detalj upptäckte forskarna att barnen fick högre halt av TGF-β1-cytokine, som påverkar immunförsvaret positivt, i blodet. Barnen hade även lägre halter av interleukin-17A som förknippas med immunsjukdomar.

– Det här stöder tesen att kontakt med naturen minskar risken för problem med immunförsvaret som autoimmuna sjukdomar och allergier. Vi såg också att mikrobiomet i magen hos barn som lekte på de gröna skolgårdarna liknade biomet hos barn som lekte i skogen varje dag, säger Marja Roslund, forskare vid Helsingfors universitet och en av forskarna bakom studien.

Tidigare har det gjorts flera studier som visar att barn som växer upp i en lantlig miljö har ett starkare immunförsvar än barn i städer. Den här studien visar nu att även barn i städer kan få starkare immunförsvar om de bara får leka i gröna miljöer fem dagar i veckan.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.