Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🏭 Gotland kan fĂ„ vĂ€rldens första klimatneutrala cementfabrik

🏭 Gotland kan fĂ„ vĂ€rldens första klimatneutrala cementfabrik

Cementas fabrik pÄ Gotland slÀpper ut 1,8 miljoner ton koldioxid Ärligen och nu vill Àgaren fÄnga in allt och lagra det i berggrunden för att eliminera utslÀppen helt.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Runt fyra procent av Sveriges koldioxidutslĂ€pp kommer frĂ„n cementtillverkning. Mycket av detta kommer frĂ„n Cementas fabrik i Slite pĂ„ Gotland, men det ska det bli Ă€ndring pĂ„. Ägaren Heidelberg Cement har nĂ€mligen beslutat bygga en anlĂ€ggning för koldioxidavskiljning, CCS, i Slite.

Koldioxidavskiljning, CCS, innebÀr att man fÄngar in koldioxid som sedan komprimeras till vÀtskeform innan den transporteras till en lagringsplats dÀr den pumpas kilometerdjupt ner i berggrunden. Bild: Cementa

AnlÀggningen ska kunna fÄnga in 1,8 miljoner ton koldioxid varje Är och lagra det lÄngt ner i berggrunden. Det skulle dÄ göra fabriken helt klimatneutral. DÄ Fabriken i Slite tillverkar tre fjÀrdedelar av den cement som anvÀnds i betong i Sverige skulle det ocksÄ innebÀra att Sveriges totala koldioxidutslÀpp minskar med runt tre procent.

Att bygga en avskiljningsanlÀggning Àr inte gjort i en handvÀndning, men 2030 rÀknar Heidelberg Cement med att den kommer att vara helt klar.

Heidelberg Cement har tidigare byggt en liknande anlÀggning vid en fabrik i Norge, fast dÄ bara med kapacitet att ta hand om hÀlften av fabrikens utslÀpp. Men det har gett erfarenhet som företaget nu kan dra nytta av för att bygga anlÀggningen i Slite.

– VĂ„r starka mĂ„lsĂ€ttning att etablera en CCS-anlĂ€ggning i Slite innebĂ€r att Sverige har en chans att bli vĂ€rldsledande pĂ„ klimatneutral cementproduktion. UtifrĂ„n vĂ„r goda erfarenhet av samarbetet med Norges regering och deras beslut att satsa pĂ„ den hĂ€r tekniken, sĂ„ vĂ€ljer vi nu att vĂ€xla upp vĂ„ra ambitioner till en fyra gĂ„nger sĂ„ stor anlĂ€ggning för koldioxidinfĂ„ngning i Sverige, sĂ€ger Giv Brantenberg, vd för Heidelberg Cement norra Europa, i ett pressmeddelande.

Bild: Cementa


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.