Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
☀ Glas i växthus kan extraknäcka som solpaneler

☀ Glas i växthus kan extraknäcka som solpaneler

Genomskinliga solpaneler kan generera energi i växthus utan att minska produktionen av grönsaker.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Växthus kan göra odling av grönsaker mycket effektivare, men de drar också en hel del energi. En lösning på det problemet kan i framtiden vara att använda glas som också fungerar som solceller.

Det handlar om så kallade Semitransparent organic solar cells som tar upp energin från en del av solljuset och släpper igenom andra våglängder. Frågan är bara om växter som sallad kan växa även om en del av solljuset inte når fram.

En studie från North Carolina State University, NC State, visar att det fungerar alldeles utmärkt. Grundidén är att växter inte använder hela spektrumet av solljus för sin fotosyntes utan bara vissa våglängder. Om växterna kan klara sig med de våglängder som solpaneler inte behöver för att alstra energi skulle det gå att använda glas som även är solpaneler i växthusen.

Forskarna tog en mängd salladsplantor och delade upp dem i tre grupper. Två av grupperna fick ljuset filtrerat genom filter som blockerade vissa våglängder medan den tredje gruppen fick ofiltrerat ljus.

Forskarna undersökte sedan hur många blad varje planta fick, hur stora bladen var, hur mycket salladshuvudena vägde, hur näringsrik salladen var med mera. Resultatet var över förväntan.

– Vi blev lite överraskade. Det fanns ingen skillnad i tillväxt eller näringsvärde. Så det betyder att det går bra att använda genomskinliga solceller som glas i växthus, säger Heike Sederoff, professor i växtbiologi vid NC State och medförfattare till studien.

Semitransparent organic solar cells är nu inte lika effektiva som andra solceller, i alla fall inte än. Men om de kan ersätta vanligt glas i växthus och både generera energi och släppa igenom ljus kan de ändå bli mycket intressanta.

– Att få odlarna att intressera sig för den här tekniken skulle bli svårt om den minskade produktiviteten. Men nu kan vi visa att det finns ekonomi i att investera i de här solcellerna som sänker energikostnaderna utan att minska produktiviteten, säger Harald Ade, professor i fysik vid NC State och medförfattare till studien.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.