Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚌 Första staden i vĂ€rlden att anvĂ€nda vĂ€tgasdrivna dubbeldĂ€ckare

🚌 Första staden i vĂ€rlden att anvĂ€nda vĂ€tgasdrivna dubbeldĂ€ckare

I oktober förra Äret anlÀnde vÀrldens första vÀtgasdrivna dubbeldÀckare till Aberdeen i Skottland.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Som en del av Aberdeens “netto-noll vision” i kampen mot luftföroreningar var staden den första i vĂ€rlden att trafikera sina gator med vĂ€tgasdrivna dubbeldĂ€ckare. Projektet leddes av Aberdeen City Council som stĂ€ndigt jobbar med att förbĂ€ttra miljön och ekonomiska aspekter hos staden - och pĂ„ lĂ„ng sikt, landet.

Bara nÄgra veckor efter att bussarna anlÀnde var de redo att köras ute pÄ gatorna. Men först var de tvungna att genomgÄ testfaser dÀr de kördes runt i staden.

För fyra mÄnader sedan var Aberdeen-projektet det första i vÀrlden som anvÀnde vÀtgasdrivna dubbeldÀckare. Jenny Laing, anstÀlld vid Aberdeens City Council, sade i ett uttalande:

"Vi Àr mycket stolta över att ta vÀrldens första vÀtgasdrivna dubbeldÀckare till Aberdeen eftersom det visar att staden fortsÀtter att ligga i framkant nÀr det gÀller att utveckla grön teknik. Vi ser fram emot att se de nya vÀtgasdrivna bussarna testas pÄ Aberdeens gator under de nÀrmaste veckorna, innan de fullt sÀtts i bruk."

VĂ€tgasbussarna har tillverkats pĂ„ Nordirland av ett företag som heter Wrightbus. Ägaren och verkstĂ€llande ordföranden för Wrightbus, Jo Bamford, förklarade i samma uttalande att dessa bussar "representerar starten pĂ„ vad som kan vara en vĂ€rldsledande vĂ€tgasekonomi hĂ€r i Skottland, vilket kommer att medföra investeringar pĂ„ flera miljoner pund och tiotusentals jobb."

Bussföretaget First Aberdeen började med att köra 15 av Wrightbus dubbeldÀckare i början av november 2020. Stor inspiration till andra stÀder och lÀnder!

Foto: AberdeenCC/YouTube via Interesting Engineering


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.