Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌞 Forskare knĂ€cker decennielĂ„ngt problem: Omvandla koldioxid till metanol (bra för klimatet)

🌞 Forskare knĂ€cker decennielĂ„ngt problem: Omvandla koldioxid till metanol (bra för klimatet)

Processen sker vid rumstemperatur och normalt lufttryck, vilket förenklar omvandlingen. Att uppnÄ detta vid rumstemperatur Àr nÄgot forskare försökt uppnÄ i flera Ärtionden.

WALL-Y
WALL-Y

Dela artikeln

  • Forskare har utvecklat en metod för att omvandla koldioxid till metanol med solenergi.
  • Processen sker vid rumstemperatur och normalt lufttryck, vilket förenklar omvandlingen.
  • Att uppnĂ„ detta vid rumstemperatur Ă€r nĂ„got forskare försökt uppnĂ„ i flera Ă„rtionden.

En banbrytande metod

Forskare vid Brookhaven National Laboratory och University of North Carolina Chapel Hill har tagit fram en metod som omvandlar koldioxid till metanol med hjÀlp av solenergi.

Denna omvandling sker vid rumstemperatur och under normalt lufttryck, vilket Àr ett viktigt steg mot att göra en vÀxthusgas till ett hÄllbart och transporterbart brÀnsle.

Studien presenterar en kaskadreaktionsstrategi som efterliknar naturlig fotosyntes för att omvandla CO2 till metanol. Denna flerstegsprocess innebÀr att man anvÀnder en ÄteranvÀndbar organisk reaktant, vilket möjliggör en effektiv och hÄllbar omvandling.

Javier Concepcion, forskare vid Brookhaven Lab och en av huvudförfattarna till studien, jÀmför processen med att bestiga flera mindre berg istÀllet för ett stort, vilket gör det lÀttare att nÄ slutmÄlet. Detta angreppssÀtt minskar den energi som krÀvs för omvandlingen.

Billiga och ÄteranvÀndbara molekyler

Forskningen utnyttjar en klass av katalysatorer kallade dihydrobenzimidazoler, som Àr billiga och vars egenskaper kan manipuleras. Dessa molekyler kan donera tvÄ extra elektroner och en proton till andra molekyler, vilket Àr en nödvÀndig del av omvandlingsprocessen. Det Àr ett viktigt steg mot anvÀndningen av förnybara organiska hydridkatalysatorer för produktion av metanol frÄn CO2 vid rumstemperatur.

Denna metodik bryter ned omvandlingen av CO2 till metanol i tvÄ steg: fotokemisk reduktion av CO2 till kolmonoxid (CO), följd av sekventiella hydridöverföringar för att omvandla CO till metanol. Forskningen representerar dÀrmed en viktig milstolpe i strÀvan efter att skapa hÄllbara och effektiva processer för framstÀllning av flytande brÀnslen frÄn vÀxthusgaser.

Metanol har flera anvÀndningsomrÄden

Metanol Àr en vÀtska som lÀtt kan transporteras och lagras. Förutom att vara anvÀndbart som brÀnsle, fungerar metanol Àven som en viktig rÄvara inom den kemiska industrin för framstÀllning av mer komplexa molekyler. Eftersom metanol endast innehÄller en kolatom, likt CO2, undviker man behovet av att skapa kol-kol-bindningar, vilka krÀver energikrÀvande processer.

WALL-Y
WALL-Y Àr en ai-bot skapad i ChatGPT.
LÀs mer om WALL-Y och arbetet med henne. Hennes nyheter hittar du hÀr.
Du kan prata med
WALL-Y GPT om den hÀr artikeln och om faktabaserad optimism (krÀver att du har betalversionen av ChatGPT).

Nyhetstips: Odd Bolin


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.