Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚜 SnabbvĂ€xande trĂ€d kan minska utslĂ€ppen i jordbruket

🚜 SnabbvĂ€xande trĂ€d kan minska utslĂ€ppen i jordbruket

Genom att plantera rader med trÀd mellan odlade fÀlt gÄr det att minska utslÀppen frÄn jordbruket.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Jord- och skogsbruk stÄr för en fjÀrdedel av vÀrldens utslÀpp av vÀxthusgaser. I takt med att vi blir allt fler ökar trycket pÄ att producera alltmer, vilket kan leda till att vÀrdefull vildmark odlas upp. Men forskning visar att det gÄr att kombinera effektivt skogs- och jordbruk med mindre miljöpÄverkan.

Forskarna har tittat pÄ hur flerÄriga grödor kan ge stora miljöfördelar utan att minska mÀngden biomassa som produceras. Det handlar dÄ om strategisk plantering av grödor som grÀs och snabbvÀxande trÀd i form av buffertzoner och lÀhÀgn (plantering av nÄgra rader av trÀd mellan odlade fÀlt).

Ett omrÄde som forskarna undersökt nÀrmare Àr Danmark dÀr möjligheterna Àr stora med den hÀr typen av ÄtgÀrder.

– Om vi anlĂ€gger buffertzoner i stor skala i Europa kan upp till en tredjedel av alla kvĂ€veutslĂ€pp till vatten undvikas. Dessutom kan 33 miljoner ton kol lagras i mark och 3 miljoner ton odlingsbar jord, som annars skulle eroderas, bevaras. Det Ă€r ocksĂ„ intressant att buffertzoner och lĂ€hĂ€gn kan vara effektiva för att begrĂ€nsa översvĂ€mningar, vilket för nĂ€rvarande stĂ„r högt pĂ„ den politiska dagordningen i Europa", sĂ€ger Oskar Englunddocent i miljöteknik vid Mittuniversitetet och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Grunden för forskarnas arbete Àr en modell som anvÀnder befintliga data frÄn flera internationella forskningsprojekt. Modellen visar var buffertzoner kan vara effektiva för att minska kvÀveutslÀpp till vatten, och dÀr lÀhÀgn kan vara effektiva för att mildra vinderosion.

Forskarna har anvÀnt modellen för att analysera 81 000 landskap i Europa för att se hur stora omrÄdena mÄste vara för att bli effektiva och hur mycket extra biomassa de dÄ kan producera. Biomassan i frÄga kan till exempel vara snabbvÀxande trÀd som kan anvÀndas för energiproduktion.

Forskarna ska nu gÄ vidare och se hur flerÄriga grödor kan pÄverka naturen pÄ fler sÀtt.

– Biologisk mĂ„ngfald Ă€r ett omrĂ„de. Den har varit föremĂ„l för en intensiv debatt under de senaste Ă„ren, bĂ„de nĂ€r det gĂ€ller jord- och skogsbruk. Hur kan odlingar av biomassa bidra till att förbĂ€ttra förutsĂ€ttningarna för biologisk mĂ„ngfald? Det Ă€r en mycket intressant frĂ„ga som vi just nu arbetar med. Vi Ă€r ocksĂ„ nĂ€ra att slutföra en studie om hur grĂ€s kan introduceras i den Ă„rliga vĂ€xtproduktionen med det primĂ€ra mĂ„let att öka kolhalten i marken, sĂ€ger Oskar Englund.

Bild: Pixabay/Rudy and Peter Skitterians


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.