Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚰 Filter av mossa för att rena vatten

🚰 Filter av mossa för att rena vatten

Studenter frÄn Colombia har designat ett filter som anvÀnder mossa för att fÄnga upp mikroplaster och föroreningar ur vatten.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Även om mikroplaster Ă€nnu inte har visat sig skada mĂ€nniskokroppen sĂ„ arbetar en del forskare för att komma pĂ„ olika lösningar sĂ„ att vi fĂ„r i oss sĂ„ lite som möjligt. I Colombia har designstudenter skapat ett filter av mossa för att fĂ„nga upp mikroplaster och föroreningar frĂ„n vatten som ska anvĂ€ndas som dricksvatten.

Detta filter hÄller i tvÄ mÄnader och kan under sin livstid fÄnga upp 80 gram mikroplast, vilket motsvarar 16 kreditkort. Skaparna kallar filtret MUS(T)GO.

– [Mossa] Ă€r en sĂ„ liten organism, och den gör sĂ„ mycket för hela ekosystemet. Vi förstod hur fantastisk denna naturliga livsform Ă€r och ville göra nĂ„got som gör skillnad, sa Maria Paula Osorio, en av studenterna som designade produkten, till Fast Company.

Mossan som filtret Àr gjort av kommer frÄn en region i Anderna som kallas Paramo. Denna mossa filtrerar vatten i bÀckar och förser cirka 40 miljoner mÀnniskor med drickbart vatten i norra Sydamerika.

MUS(T)GOs filter anvÀnder en stÄlspiral som ser ut som en Archimedes-skruv. Inuti spiralen finns en rad olika vitmossor (Sphagnum spp.) Dessa vitmossor odlas i plantskolor. Vattenfiltret ska anvÀndas av fattiga samhÀllen som inte har tillgÄng till andra typer av filter.

Efter cirka tvÄ mÄnader kommer mossan att vara full av mikroplaster, sÄ teamet bakom designen vill försöka hitta ett sÀtt att förvandla de uttjÀnta filtren till bioplast.

Bild: MUS(T)GO


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.