Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚰 Filter av mossa för att rena vatten

🚰 Filter av mossa för att rena vatten

Studenter från Colombia har designat ett filter som använder mossa för att fånga upp mikroplaster och föroreningar ur vatten.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Även om mikroplaster ännu inte har visat sig skada människokroppen så arbetar en del forskare för att komma på olika lösningar så att vi får i oss så lite som möjligt. I Colombia har designstudenter skapat ett filter av mossa för att fånga upp mikroplaster och föroreningar från vatten som ska användas som dricksvatten.

Detta filter håller i två månader och kan under sin livstid fånga upp 80 gram mikroplast, vilket motsvarar 16 kreditkort. Skaparna kallar filtret MUS(T)GO.

– [Mossa] är en så liten organism, och den gör så mycket för hela ekosystemet. Vi förstod hur fantastisk denna naturliga livsform är och ville göra något som gör skillnad, sa Maria Paula Osorio, en av studenterna som designade produkten, till Fast Company.

Mossan som filtret är gjort av kommer från en region i Anderna som kallas Paramo. Denna mossa filtrerar vatten i bäckar och förser cirka 40 miljoner människor med drickbart vatten i norra Sydamerika.

MUS(T)GOs filter använder en stålspiral som ser ut som en Archimedes-skruv. Inuti spiralen finns en rad olika vitmossor (Sphagnum spp.) Dessa vitmossor odlas i plantskolor. Vattenfiltret ska användas av fattiga samhällen som inte har tillgång till andra typer av filter.

Efter cirka två månader kommer mossan att vara full av mikroplaster, så teamet bakom designen vill försöka hitta ett sätt att förvandla de uttjänta filtren till bioplast.

Bild: MUS(T)GO


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.