Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
✒ Ett webbverktyg kan göra tryckt elektronik miljövänligare

✒ Ett webbverktyg kan göra tryckt elektronik miljövänligare

Ett webbverktyg gör det enklare att hitta miljövänliga lösningsmedel som behövs vid tillverkningen av tryckt elektronik.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Genom att blanda elektroniska material med ett lösningsmedel går det att få en sorts bläck som kan användas som tryckt elektronik. Bläcket kan användas med screentryck, gravyr, och bläckstråleskrivare för att tryckas på böjbara skärmar, förpackningar, kläder, papper med mera.

Användningsområdena är potentiellt enorma, men det innebär också att tryckt elektronik kan ha en stor miljöpåverkan i framtiden. Ett problem är att många av lösningsmedlen som används idag är skadliga för både hälsa och miljö.

Problemet är att lösningsmedlet förångas efter varje trycksteg och sprids ut i luften. Det går heller inte att använda vilka lösningsmedel som helst då medlet bestämmer kvaliteten på bläcket och den slutliga komponenten.

Forskare vid Umeå universitet har tittat närmare på problematiken och kommit fram till en lösning.

– Vi har utvecklat ett öppet webbverktyg för enkel identifiering av alternativa funktionella och gröna lösningsmedel, som i grund och botten kombinerar metoden “lika-löser-lika” för lösningsmedelsfunktionalitet med en väletablerad ranking för lösningsmedelshållbarhet eller “grönhet”, säger Christian Larsen forskningsingenjör vid Umeå universitet och en av forskarna bakom verktyget, i ett pressmeddelande.

Verktyget är gratis och tillgängligt för alla. Förhoppningen är att det ska ge en mer miljövänlig tillverkning av en teknik som kan få ett enormt genomslag i framtiden.

– Tryckt elektronik kommer att förändra hur vi ser på och använder elektronik i framtiden. Du kommer att kunna lägga till funktionalitet, såsom sensorer, solceller, displayer och belysningspaneler, på en mängd alldagliga och funktionella ytor genom billiga tryckprocesser. Föreställ dig kläder som lyser upp och gör dig synlig när det är mörkt, ultratunna belysningspaneler som är målade på väggar och tak, och flexibla och lätta solpaneler som ger el när du är ute på äventyr. De möjliga tillämpningarna är nästan oändliga, säger Christian Larsen.

Läs hela studien här.

Bild: Umeå universitet/Joan Ràfols-Ribé


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.