Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ€– En ny robot tar oss ett steg nĂ€rmare nĂ€sta gröna revolution

đŸ€– En ny robot tar oss ett steg nĂ€rmare nĂ€sta gröna revolution

Ett rullande laboratorium ska hjÀlpa odlare skrÀddarsy vÀxtplaner för varje enskild planta och grodd.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

För att föda vÀrldens vÀxande befolkning kommer vi att behöva producera mer mat de nÀrmaste 50 Ären Àn vi gjort under de föregÄende 10 000 Ären tillsammans. Det hÀvdar Alphabets X-projekt Mineral och de har en idé om hur det ska gÄ till.

”TĂ€nk om varje planta kunde övervakas och fĂ„ exakt den nĂ€ring den behöver. TĂ€nk om vi kunde lista ut vilka genetiska och miljömĂ€ssiga effekter som pĂ„verkar skördarna mest. TĂ€nk om vi kunde matcha en blandning av olika grödor för att kunna odla en viss sorts mark sĂ„ miljömĂ€ssigt hĂ„llbart som möjligt”, skriver Minerals projektledare Elliot Grant i ett blogginlĂ€gg.

Mineral, som alltsÄ har samma moderbolag som Google, tÀnker anvÀnda allt frÄn AI till avancerade sensorer för att öka avkastningen pÄ ett hÄllbart sÀtt. Det första konkreta exemplet pÄ hur det kan se ut Àr en robot.

Roboten gÄr pÄ fyra hjul och Àr egentligen en forskningsplattform pÄ hjul. Den Àr bestyckad med kameror, sensorer och annan utrustning. Den Äker igenom fÀlten och analyserar vÀxtligheten för att sedan skicka resultaten till en AI.

Maximal avkastning med minimal pÄverkan

AI:n kombinerar dessa data med information frÄn vÀderrapporter och vÀxtmodeller för att förutspÄ hur vÀxterna kommer att vÀxa inom den nÀrmaste framtiden. Den informationen kan sedan ligga till grund för att bestÀmma vilka ÄtgÀrder som behövs för fÄ maximal avkastning.

Roboten Àr redan i drift och en prototyp har studerat sojabönor i Illinois och jordgubbar i Kalifornien. DÀr har den analyserat varje enskild sojaböna och jordgubbe för att ge en exakt bild över hur vÀxterna reagerar pÄ olika förhÄllanden.

Genom att analysera vĂ€xtligheten pĂ„ ”bön- och bĂ€rnivĂ„â€ hoppas Mineral kunna hjĂ€lpa odlarna att skrĂ€ddarsy en vĂ€xtplan för varje planta. En planta kanske behöver lite mer vatten medan en annan istĂ€llet ska fĂ„ mer nĂ€ring.

Det skulle dÄ kunna kombinera ökad avkastning med ökad hÄllbarhet och bÀttre ekonomi. VÀxterna fÄr bara exakt den nÀring de behöver sÄ inget lÀcker ut i naturen och odlaren betalar inte för gödning som inte ger nÄgon effekt. PÄ samma sÀtt kan bara de delar av fÀltet som har problem med skadedjur fÄ behandling för det.

Mineral Àr bara ett i en lÄng rad av företag och projekt som arbetar pÄ att ta odling till en ny nivÄ. SÄ det finns gott hopp om att vi kommer att fÄ den nya gröna revolution som vÀrlden behöver för att kunna föda mÄnga fler mÀnniskor pÄ ett hÄllbart sÀtt.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.