Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🏭 En ny anlĂ€ggning ska rena askan efter sopförbrĂ€nning frĂ„n miljögifter samtidigt som vĂ€rdefulla Ă€mnen utvinns

🏭 En ny anlĂ€ggning ska rena askan efter sopförbrĂ€nning frĂ„n miljögifter samtidigt som vĂ€rdefulla Ă€mnen utvinns

AvfallsförbrÀnning genererar stora mÀngder aska som bara deponeras, men Ragn-Sells tÀnker nu utvinna Àmnen som kaliumklorid ur askan.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Varje Är brÀnner vi sju miljoner ton avfall i vÄra vÀrmeverk och det ger 300 000 ton miljöfarlig flygaska som mÄste deponeras pÄ ett sÀkert sÀtt. Men nu ska Ragn-Sells bygga en anlÀggning som Ätervinner vÀrdefulla Àmnen ur flygaskan. PÄ samma gÄng renas askan sÄ att den inte lÀngre behöver hanteras som miljöfarligt avfall.

AnlÀggningen som ska byggas pÄ Ragn-Sells kretsloppsanlÀggning Högbytorp i Bro utanför Stockholm anvÀnder en teknik som heter Ash2Salt. Den tvÀttar flygaskan och utvinner dÄ kaliumklorid, natriumklorid och kalciumklorid. Det Àr Àmnen som kan anvÀndas för gödselproduktion, salt för kemiindustrin respektive halk- och dammbekÀmpning pÄ vÀgar.

Den aska som blir kvar har efter reningen inga miljöfarliga Àmnen kvar och behöver inte lÀggas pÄ en sÀrskild deponi. En klar fördel eftersom mycket av Sveriges flygaska idag gÄr till en deponi i Norge som kommer att stÀngas om nÄgra Är.

Ragn-Sells anlÀggning ska stÄ klar om nÄgra Är och kan dÄ hantera mycket av den flygaska som produceras i Sverige.

– Den hĂ€r satsningen Ă€r en av de största investeringar som gjorts inom cirkulĂ€r materialĂ„tervinning i Sverige. Inom tre Ă„r har vi kapacitet att ta hand om hĂ€lften av all flygaska som energiĂ„tervinning ur avfall ger upphov till i Sverige, sĂ€ger Mikael Hedström, vd för Ragn-Sells Treatment & Detox.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.