Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💧 En liten tablett kan rena en liter vatten i timmen

💧 En liten tablett kan rena en liter vatten i timmen

En tablett kan döda 99,999 procent av alla skadliga bakterier i förorenat vatten.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

En tredjedel av världens befolkning har inte tillgång till rent dricksvatten. En siffra som kan stiga till 50 procent 2025.

Det finns gott om metoder för att rena vatten, men de behöver energi. Något som är en bristvara i de fattigaste områdena på jorden där bristen på dricksvatten är som störst.

En lösning på problemet kan komma från University of Texas at Austin. Forskare där har utvecklat en tablett som kan rena en liter vatten på en timme. Allt man behöver göra är att släppa ner tabletten i det förorenade vattnet och sedan vänta.

Allt man behöver göra för att rena smutsigt vatten är att släppa ner tabletten och vänta i en timme.

Tabletten består av en hydrogel och partiklar av aktivt kol. Den generar små mängder av väteperoxid som dödar 99,999 procent av de skadliga bakterierna i vattnet.

– Vår hydrogel kan ha en stor påverkan när det gäller att lindra bristen på rent dricksvatten i världen eftersom den är enkel att använda, väldigt effektiv och möjlig att massproducera, säger Guihua Yu, biträdande professor vid University of Texas at Austin och en av forskarna bakom tabletten, i ett pressmeddelande.

Forskarlaget arbetar nu med att göra tabletten ännu mer effektiv så att den även kan rena vatten från virus och andra föroreningar förutom bakterier. De undersöker även hur de ska kunna kommersialisera tabletten till en produkt som kan spridas till de områden som behöver enkel och billig vattenrening. Eftersom råmaterialen i tabletten är billiga och produktionsprocessen är enkel hoppas forskarna få fram en väldigt billig produkt.

Läs hela studien här.

Bild: Pixabay/Arek Socha


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.