Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💧 En liten tablett kan rena en liter vatten i timmen

💧 En liten tablett kan rena en liter vatten i timmen

En tablett kan döda 99,999 procent av alla skadliga bakterier i förorenat vatten.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

En tredjedel av vÀrldens befolkning har inte tillgÄng till rent dricksvatten. En siffra som kan stiga till 50 procent 2025.

Det finns gott om metoder för att rena vatten, men de behöver energi. NÄgot som Àr en bristvara i de fattigaste omrÄdena pÄ jorden dÀr bristen pÄ dricksvatten Àr som störst.

En lösning pÄ problemet kan komma frÄn University of Texas at Austin. Forskare dÀr har utvecklat en tablett som kan rena en liter vatten pÄ en timme. Allt man behöver göra Àr att slÀppa ner tabletten i det förorenade vattnet och sedan vÀnta.

Allt man behöver göra för att rena smutsigt vatten Àr att slÀppa ner tabletten och vÀnta i en timme.

Tabletten bestÄr av en hydrogel och partiklar av aktivt kol. Den generar smÄ mÀngder av vÀteperoxid som dödar 99,999 procent av de skadliga bakterierna i vattnet.

– VĂ„r hydrogel kan ha en stor pĂ„verkan nĂ€r det gĂ€ller att lindra bristen pĂ„ rent dricksvatten i vĂ€rlden eftersom den Ă€r enkel att anvĂ€nda, vĂ€ldigt effektiv och möjlig att massproducera, sĂ€ger Guihua Yu, bitrĂ€dande professor vid University of Texas at Austin och en av forskarna bakom tabletten, i ett pressmeddelande.

Forskarlaget arbetar nu med att göra tabletten Ànnu mer effektiv sÄ att den Àven kan rena vatten frÄn virus och andra föroreningar förutom bakterier. De undersöker Àven hur de ska kunna kommersialisera tabletten till en produkt som kan spridas till de omrÄden som behöver enkel och billig vattenrening. Eftersom rÄmaterialen i tabletten Àr billiga och produktionsprocessen Àr enkel hoppas forskarna fÄ fram en vÀldigt billig produkt.

LÀs hela studien hÀr.

Bild: Pixabay/Arek Socha


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.