Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🍏 En flygande robot plockar frukter när de är perfekt mogna

🍏 En flygande robot plockar frukter när de är perfekt mogna

En AI-styrd drönare med en griparm ska kunna flyga omkring på fruktodlingar och plocka frukter dygnet runt under skördesäsongen.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Att plocka frukt är ett väldigt slitsamt arbete för de som tvingas göra det dag ut och dag in. Det gör att det börjar bli svårt att hitta folk som vill arbeta som fruktplockare. Nu hoppas Tevel Aerobotics Technologies att deras FAR-robot ska kunna hjälpa till med plockandet.

FAR är en autonom drönare som kan flyga omkring bland fruktträden och plocka frukter med en griparm. Det går att använda många robotar på en odling utan problem. Alla robotar styrs av en AI som ser till att de inte krockar med varandra eller andra hinder, som människor och träd.

Nu plockar bra fruktplockare inte alla frukter de ser. I stället bedömer de om frukten är mogen eller inte. Omogen frukt går inte att sälja och övermogen frukt får odlarna mycket mindre betalt för. Frukt som plockas två veckor för sent kan förlora 80 procent av sitt värde.

Tevel har därför också tränat AI:n på att känna igen när en frukt är perfekt mogen. AI:n har även lärt sig att styra griparmen så att den kan plocka olika typer av frukt utan att skada dem.

Nu kan roboten ha problem att komma åt på en del krångliga ställen så den är inte tänkt att helt ersätta mänskliga plockare. Enligt Tevel är deras mål i stället att skapa ett komplement som täcker upp för plockare som behövs, men som helt enkelt inte finns att anställa.

Enligt Tevels beräkningar kommer det att saknas fem miljoner fruktplockare 2050. Det beror på att mänskligheten växer och behöver mer frukt samtidigt som antalet människor som kan tänka sig att arbeta med fruktplockning minskar.

FAR är än så länge en prototyp, men Tevel ska nu starta pilotprojekt i USA, Spanien och Italien. Om de projekten faller väl ut kan vi snart få se robotar flyga omkring bland fruktträden och plocka perfekt mogna frukter åt oss.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.