Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🍏 En flygande robot plockar frukter nĂ€r de Ă€r perfekt mogna

🍏 En flygande robot plockar frukter nĂ€r de Ă€r perfekt mogna

En AI-styrd drönare med en griparm ska kunna flyga omkring pÄ fruktodlingar och plocka frukter dygnet runt under skördesÀsongen.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Att plocka frukt Àr ett vÀldigt slitsamt arbete för de som tvingas göra det dag ut och dag in. Det gör att det börjar bli svÄrt att hitta folk som vill arbeta som fruktplockare. Nu hoppas Tevel Aerobotics Technologies att deras FAR-robot ska kunna hjÀlpa till med plockandet.

FAR Àr en autonom drönare som kan flyga omkring bland frukttrÀden och plocka frukter med en griparm. Det gÄr att anvÀnda mÄnga robotar pÄ en odling utan problem. Alla robotar styrs av en AI som ser till att de inte krockar med varandra eller andra hinder, som mÀnniskor och trÀd.

Nu plockar bra fruktplockare inte alla frukter de ser. I stÀllet bedömer de om frukten Àr mogen eller inte. Omogen frukt gÄr inte att sÀlja och övermogen frukt fÄr odlarna mycket mindre betalt för. Frukt som plockas tvÄ veckor för sent kan förlora 80 procent av sitt vÀrde.

Tevel har dÀrför ocksÄ trÀnat AI:n pÄ att kÀnna igen nÀr en frukt Àr perfekt mogen. AI:n har Àven lÀrt sig att styra griparmen sÄ att den kan plocka olika typer av frukt utan att skada dem.

Nu kan roboten ha problem att komma Ät pÄ en del krÄngliga stÀllen sÄ den Àr inte tÀnkt att helt ersÀtta mÀnskliga plockare. Enligt Tevel Àr deras mÄl i stÀllet att skapa ett komplement som tÀcker upp för plockare som behövs, men som helt enkelt inte finns att anstÀlla.

Enligt Tevels berÀkningar kommer det att saknas fem miljoner fruktplockare 2050. Det beror pÄ att mÀnskligheten vÀxer och behöver mer frukt samtidigt som antalet mÀnniskor som kan tÀnka sig att arbeta med fruktplockning minskar.

FAR Àr Àn sÄ lÀnge en prototyp, men Tevel ska nu starta pilotprojekt i USA, Spanien och Italien. Om de projekten faller vÀl ut kan vi snart fÄ se robotar flyga omkring bland frukttrÀden och plocka perfekt mogna frukter Ät oss.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.