Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐠 Australien bygger ett domedagsvalv för korallrev

🐠 Australien bygger ett domedagsvalv för korallrev

Ett gigantiskt akvarium ska fungera som en backup för hotade korallarter.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Svalbard Àr kÀnt för sitt domedagsvalv dÀr hundratusentals fröer lagras för eftervÀrlden och nu ska vÀrldens koraller fÄ nÄgot liknande i Australien. Den ideella organisationen Great Barrier Reef Legacy tÀnker nÀmligen bygga ett domedagsvalv för koraller.

Det handlar om en ny byggnad som beskrivs som en gigantisk ultrasÀker bunker ovan jord. Bunkern Àr konstruerad för att klara allehanda naturkatastrofer utan att korallerna skadas.

I den 7 000 kvadratmeter stora bunkern ska 800 olika arter av koraller leva i akvarier. Varje akvarium kommer att innehÄlla de alger och bakterier som just den korallarten behöver för att överleva.

Korallerna har den egenheten att de kan leva i tusentals Är. SÄ om bara domedagsvalvet hÄller kan korallerna planteras ut igen pÄ nya platser nÀr omstÀndigheterna tillÄter det.

Förutom att fungera som en ark för koraller hoppas Great Barrier Reef Legacy att byggnaden ocksÄ ska bli ett stort turistmÄl. Det skulle ge organisationen extra intÀkter och kunna sprida kunskap om koraller till mÄnga fler.

Att det behövs ett domedagsvalv rÄder det ingen tvekan om enligt organisationen.

– Koraller över hela vĂ€rlden kĂ€mpar för sin överlevnad nu. Över 25 procent av allt liv i oceanerna Ă€r beroende av reven under nĂ„gon del av sitt liv sĂ„ det Ă€r en vĂ€ldigt stor del av livet i haven som behöver levande koraller, sĂ€ger Dean Miller, marinbiolog och chef för Great Barrier Reef Legacy i en kommentar till Oceanographic Magazine.

Om allt gÄr enligt plan kommer domedagsvalvet att stÄ fÀrdigt 2025.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.