Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐠 Australien bygger ett domedagsvalv för korallrev

🐠 Australien bygger ett domedagsvalv för korallrev

Ett gigantiskt akvarium ska fungera som en backup för hotade korallarter.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Svalbard är känt för sitt domedagsvalv där hundratusentals fröer lagras för eftervärlden och nu ska världens koraller få något liknande i Australien. Den ideella organisationen Great Barrier Reef Legacy tänker nämligen bygga ett domedagsvalv för koraller.

Det handlar om en ny byggnad som beskrivs som en gigantisk ultrasäker bunker ovan jord. Bunkern är konstruerad för att klara allehanda naturkatastrofer utan att korallerna skadas.

I den 7 000 kvadratmeter stora bunkern ska 800 olika arter av koraller leva i akvarier. Varje akvarium kommer att innehålla de alger och bakterier som just den korallarten behöver för att överleva.

Korallerna har den egenheten att de kan leva i tusentals år. Så om bara domedagsvalvet håller kan korallerna planteras ut igen på nya platser när omständigheterna tillåter det.

Förutom att fungera som en ark för koraller hoppas Great Barrier Reef Legacy att byggnaden också ska bli ett stort turistmål. Det skulle ge organisationen extra intäkter och kunna sprida kunskap om koraller till många fler.

Att det behövs ett domedagsvalv råder det ingen tvekan om enligt organisationen.

– Koraller över hela världen kämpar för sin överlevnad nu. Över 25 procent av allt liv i oceanerna är beroende av reven under någon del av sitt liv så det är en väldigt stor del av livet i haven som behöver levande koraller, säger Dean Miller, marinbiolog och chef för Great Barrier Reef Legacy i en kommentar till Oceanographic Magazine.

Om allt går enligt plan kommer domedagsvalvet att stå färdigt 2025.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.