Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸŒČ Att plantera trĂ€d kyler planeten mer Ă€n vi trott

đŸŒČ Att plantera trĂ€d kyler planeten mer Ă€n vi trott

Det bildas mer moln över skogar och det gör att trÀdplantering kan sÀnka temperaturen i atmosfÀren mer Àn vi trott innan.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Är det verkligen vĂ€rt att plantera skog i Nordamerika och Europa för klimatets skull? Det Ă€r en frĂ„ga som det enligt forskare frĂ„n Princeton University i USA faktiskt inte funnits nĂ„got bra svar pĂ„ hittills.

Det beror pĂ„ att trĂ€den bĂ„de kan minska och öka uppvĂ€rmningen av atmosfĂ€ren. Till att börja med reflekterar trĂ€d mindre ljus Ă€n mark, speciellt om det ligger snö pĂ„ marken. Det gör att trĂ€den reflekterar mindre av solstrĂ„larna Ă€n öppen mark och bidrar dĂ€rmed till uppvĂ€rmningen av atmosfĂ€ren. Å andra sidan fungerar trĂ€d ocksĂ„ som en kolsĂ€nka och det minskar i stĂ€llet uppvĂ€rmningen av atmosfĂ€ren.

Men nu menar forskarna frÄn Princeton att tidigare forskning har missat att ta hÀnsyn till en viktig faktor. Enligt dem sÄ bildas moln oftare över skogar. Molnen reflekterar solstrÄlar och tar man med ökningen av moln sÄ bidrar trÀdplantering till att sÀnka temperaturen i atmosfÀren. Att plantera skog Àr dÀrmed ett bra sÀtt, Àven för oss hÀr uppe i norr, att hÄlla ner temperaturökningen i atmosfÀren.

För att komma fram till detta resultat analyserade forskarna satellitbilder för att se hur molnbildningen sÄg ut över skog och över annan mark. UtifrÄn det tog forskarna fram en modell och den visade att det oftare bildades moln över skog Àn över omrÄden dÀr det inte fanns trÀd.

Dessutom bildades molnen tidigare pÄ eftermiddagarna över skog. Molnen ligger dÀrmed kvar lÀngre i skyn och reflekterar mer solstrÄlning.

Nu poÀngterar forskarna att det hÀr inte nödvÀndigtvis innebÀr att vi ska plantera skog över allt. Hur fler trÀd pÄverkar miljön i stort Àr en komplicerad frÄga och det krÀvs mer forskning för att komma fram till klara riktlinjer menar forskarna.

– Vi kan inte bara titta pĂ„ klimatförĂ€ndringen utan Ă€ven faktorer som biologisk mĂ„ngfald och det faktum att vi behöver mark för matproduktion. Framtida studier bör fortsĂ€tta arbetet med att titta pĂ„ molnens roll, men fokusera mer pĂ„ specifika regioner och ta med deras ekonomiska förutsĂ€ttningar i berĂ€kningarna, sĂ€ger Sara Cerasoli, en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Bild: Pixabay/Couleur


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.