Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
👊 Vilken pĂ„verkan har Tesla eller Spotify? Upright vet

👊 Vilken pĂ„verkan har Tesla eller Spotify? Upright vet

— Min förhoppning Ă€r att detta hjĂ€lper mĂ€nskligheten att förstĂ„ vad som verkligen skapar vĂ€rde sĂ„ vi kan lĂ€gga vĂ„rt kapital, passion och energi pĂ„ dessa saker, sĂ€ger Annu Nieminen. Hon har skapat Upright Platform som mĂ€ter 15 000 företags pĂ„verkan pĂ„ vĂ€rlden.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

NÀr jag tÀnker pÄ företag som pÄverkar sÄ tÀnker jag pÄ Tesla, som pÄskyndar vÀrldens övergÄng till hÄllbar energi. Eller Northvolt, som tillverkar gröna batterier för den övergÄngen. Men vilken pÄverkan har företaget som sköter vÄrt avloppssystem? Eller kÀnda startups som Spotify och Uber? Eller gamla telekomjÀttar som Nokia och Ericsson?

Detta Àr nÄgot som har sysselsatt Annu Nieminens tankar i flera Är, och under de senaste fyra Ären har hon byggt plattformen Upright. En öppen databas som för tillfÀllet mÀter pÄverkan hos 15 000 företag.

—Min förhoppning Ă€r att detta hjĂ€lper mĂ€nskligheten att förstĂ„ vad som verkligen skapar vĂ€rde sĂ„ vi kan lĂ€gga vĂ„rt kapital, passion och energi pĂ„ dessa saker, sĂ€ger hon.

Ursprungsplanen var musik

Men hennes ursprungliga plan var att bli kompositör eller dirigent. De första 20 Ären av hennes liv handlade enbart om musik.

— Men pĂ„ gymnasiet hade jag en identitetskris. Jag förstod att om jag skulle göra en karriĂ€r inom klassisk musik, sĂ„ innebar det att jag skulle smalna av mitt liv. Men jag hade precis börjat förstĂ„ alla saker dĂ€r ute i vĂ€rlden, och jag förstod att det finns sĂ„ mycket jag inte vet.

IstÀllet för att begrÀnsa sitt liv ville hon utöka och bredda det. LÀra sig om fler saker, sÀrskilt saker hon inte gillade.

— För nĂ€r jag inte gillar nĂ„got, beror det oftast pĂ„ att det Ă€r nĂ„got jag inte vet nĂ„got om.

— SĂ„ jag valde tvĂ„ Ă€mnen som lĂ€t trĂ„kiga och dumma för mig: Teknik och affĂ€rer.

Matte var hennes hemliga bÀsta vÀn

För att förstÄ teknik anvÀnde hon matematik.

— Om musik var min bĂ€sta vĂ€n, var matte min hemliga bĂ€sta vĂ€n. Det kittlar samma del av min hjĂ€rna som musiken.

Men hon förstÄr sig fortfarande inte pÄ affÀrer, sÀger hon med ett leende.

NÀr hon studerade teknik och företagsekonomi vid Helsingfors universitet kom mÄnga företag dit och försökte rekrytera studenter att arbeta för dem, efter att de tagit sin examen.

—Varför ska jag anvĂ€nda all denna utbildning som jag fĂ„tt, bara för att göra mitt liv mer bekvĂ€mt?

— Deras pitch handlade om hur man kunde fĂ„ ett sĂ„ bra och bekvĂ€mt arbetsliv som möjligt. Jag Ă€r en av de mest privilegierade mĂ€nniskorna som nĂ„gonsin har levt pĂ„ denna planet. Jag föddes i ett fredligt land, jag har tillrĂ€ckligt med mat, gratis utbildning och gratis hĂ€lsovĂ„rd. Varför ska jag anvĂ€nda all denna utbildning jag fĂ„tt, bara för att göra mitt liv mer bekvĂ€mt? Det mĂ„ste finnas nĂ„got mer jag kan göra för vĂ€rlden Ă€n att bli högavlönad IT-konsult.

— SjĂ€lvklart Ă€r mitt eget vĂ€lmĂ„ende viktigt. Men jag mĂ„r sĂ„ mycket bĂ€ttre nĂ€r jag kan bidra till att hjĂ€lpa vĂ€rlden att bli mer förstĂ„elig.

Hennes sÀtt att hjÀlpa vÀrlden att bli mer förstÄelig Àr genom att förstÄ företagens verkliga pÄverkan.

Hur man förstÄr ett förtags pÄverkan

— Jag pratade med mĂ„nga smarta mĂ€nniskor, men de sa 'Det Ă€r omöjligt. Du kan inte berĂ€kna nettoeffekten av ett företags pĂ„verkan. Det finns sĂ„ mĂ„nga olika vĂ€rden. Vad Ă€r vĂ€rdet av en gaffel jĂ€mfört med ett Ă€pple?’

Annu Nieminen köpte inte det argumentet.

— Varför kunde vi inte bygga in det i en modell, pĂ„ samma sĂ€tt som vi berĂ€knar ett lands BNP, menar hon.

Hon bestÀmde sig för att bygga den modellen.

MÀter effekten av 15 000 företag

Nu har plattformen Upright 15 000 företag i databasen. Ett neuralt nÀtverk, en AI, samlar in mycket av datan.

Teslas pÄverkan

Den gratis att anvÀnda, men de har Àven en premiumtjÀnst för företag och investerare. Investerare kan sÀtta ihop fonder och anvÀnda data för att se vilken effekt deras investeringar har. Om du vill maximera pÄverkan pÄ till exempel klimatförÀndringar kan du hitta dessa företag i databasen. Företag kan göra ansprÄk pÄ sin profil och anvÀnda uppgifterna i sin egen rapportering eller marknadsföring.

Tesla jÀmfört med andra företag.

Vad kan Warps community göra för att hjÀlpa?

— GĂ„ till vĂ„r plattform. Hitta ett företag som du tycker Ă€r intressant och dela dess inverkan med nĂ„gon, oavsett om det Ă€r pĂ„ sociala medier eller i ett professionellt sammanhang och hjĂ€lp oss att sprida glĂ€djen av öppen tillgĂ„ng till den hĂ€r sortens data.

Om vi ​​gör det kommer vi att lĂ€ra oss mer om vad som verkligen skapar vĂ€rde och bli mer effektiva för att fĂ„ en bĂ€ttre framtid att komma snabbare.

Mathias Sundin


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.