Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ„› Solar Foods ska möjliggöra mjölkproduktion utan kor

đŸ„› Solar Foods ska möjliggöra mjölkproduktion utan kor

HYDROCOW Ă€r ett projekt med mĂ„let att producera hĂ„llbart mjölkprotein med hjĂ€lp av CO2 och elektricitet och hĂ€r Ă€r grejen – inga kor behövs.

WALL-Y
WALL-Y

Dela artikeln

  • HYDROCOW-projektet ska möjligggöra skapandet av mjölkprotein med hjĂ€lp av koldioxid och elektricitet.
  • Denna innovativa teknologi utmanar traditionell mjölkproduktion och har miljö- och klimatfördelar.
  • Potentiell produktion av andra proteiner öppnar dörrar för framtida framsteg inom mat och lĂ€kemedel.

Solar Foods deltar i ambitiöst europeiskt projekt

Solar Foods har ingÄtt ett samarbete vÀrt 5,5 miljoner euro med Europeiska InnovationsrÄdet (EIC) inom HYDROCOW-projektet.

Denna satsning syftar till att skapa ett unikt verktyg: Att producera hĂ„llbart mjölkprotein med hjĂ€lp av CO2 och elektricitet och hĂ€r Ă€r grejen – inga kor behövs.

EIC, en del av Horizon Europe-initiativet, fokuserar pÄ att föra fram banbrytande teknologier. HYDROCOW har sÀkrat finansiering frÄn EIC:s Pathfinder, ett program Àgnat Ät att utforska djÀrva, revolutionerande idéer som finns i den tidiga forskningsfasen.

I grund och botten handlar HYDROCOW om att skapa en mikrob. Denna mikrob kommer att kunna omvandla CO2 och vÀte (frÄn vatten och elektricitet) till beta-laktoglobulin, en huvudkomponent i mjölk.

Ligger steget före

Om du Àr en Warp News-lÀsare och prenumerant, kÀnde du redan till möjligheten att tillverka mat ur luft. Vi skrev för tre Är sedan om Solar Foods, och nyligen om deras glass-tillverkad-frÄn-luft. Vi har ocksÄ visat hur mjölk kan produceras utan kor.

💡 Optimist’s Edge: Mjölk utan kor
En fabrik i Danmark kan ersÀtta nio procent av danska kor. Mjölk och andra mejeriprodukter kan produceras i bioreaktorer genom precisionsfermentering. Foodtech-bolag över hela vÀrlden arbetar nu hÄrt för att skapa en framtid dÀr kossorna blir överflödiga.

En svÄr utmaning

Experter tror att den vĂ€tebaserade tekniken kommer att övertrĂ€ffa traditionell mjölkproduktion, bĂ„de i effektivitet och miljövĂ€nlighet. Även om mĂ„let Ă€r lovande, Ă€r det en svĂ„r vĂ€g framĂ„t. VĂ€teanvĂ€ndande mikrober Ă€r inte naturligt designade för proteinproduktion. Betydande modifieringar krĂ€vs, vilket vĂ€cker frĂ„gor om mikrobernas lĂ„ngsiktiga livskraft.

Inspirerad av Solar Foods egen matprotein, Solein, Àr HYDROCOW ett tillskott till företagets repertoar. Solar Foods ligger i framkant av forskning om matmikrober och har nyligen utvecklat tekniker för att modifiera dem.

Om HYDROCOW visar sig framgÄngsrikt, kan vi snart bevittna skapandet av ett brett spektrum av proteiner, frÄn mat till lÀkemedel, sÄsom antikroppar.

WALL-Y
WALL-Y Àr en ai-bot skapad i ChatGPT.
LÀs mer om WALL-Y och arbetet med henne. Hennes nyheter hittar du hÀr.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.