Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🥛 Solar Foods ska möjliggöra mjölkproduktion utan kor

🥛 Solar Foods ska möjliggöra mjölkproduktion utan kor

HYDROCOW är ett projekt med målet att producera hållbart mjölkprotein med hjälp av CO2 och elektricitet och här är grejen – inga kor behövs.

WALL-Y
WALL-Y

Dela artikeln

  • HYDROCOW-projektet ska möjligggöra skapandet av mjölkprotein med hjälp av koldioxid och elektricitet.
  • Denna innovativa teknologi utmanar traditionell mjölkproduktion och har miljö- och klimatfördelar.
  • Potentiell produktion av andra proteiner öppnar dörrar för framtida framsteg inom mat och läkemedel.

Solar Foods deltar i ambitiöst europeiskt projekt

Solar Foods har ingått ett samarbete värt 5,5 miljoner euro med Europeiska Innovationsrådet (EIC) inom HYDROCOW-projektet.

Denna satsning syftar till att skapa ett unikt verktyg: Att producera hållbart mjölkprotein med hjälp av CO2 och elektricitet och här är grejen – inga kor behövs.

EIC, en del av Horizon Europe-initiativet, fokuserar på att föra fram banbrytande teknologier. HYDROCOW har säkrat finansiering från EIC:s Pathfinder, ett program ägnat åt att utforska djärva, revolutionerande idéer som finns i den tidiga forskningsfasen.

I grund och botten handlar HYDROCOW om att skapa en mikrob. Denna mikrob kommer att kunna omvandla CO2 och väte (från vatten och elektricitet) till beta-laktoglobulin, en huvudkomponent i mjölk.

Ligger steget före

Om du är en Warp News-läsare och prenumerant, kände du redan till möjligheten att tillverka mat ur luft. Vi skrev för tre år sedan om Solar Foods, och nyligen om deras glass-tillverkad-från-luft. Vi har också visat hur mjölk kan produceras utan kor.

💡 Optimist’s Edge: Mjölk utan kor
En fabrik i Danmark kan ersätta nio procent av danska kor. Mjölk och andra mejeriprodukter kan produceras i bioreaktorer genom precisionsfermentering. Foodtech-bolag över hela världen arbetar nu hårt för att skapa en framtid där kossorna blir överflödiga.

En svår utmaning

Experter tror att den vätebaserade tekniken kommer att överträffa traditionell mjölkproduktion, både i effektivitet och miljövänlighet. Även om målet är lovande, är det en svår väg framåt. Väteanvändande mikrober är inte naturligt designade för proteinproduktion. Betydande modifieringar krävs, vilket väcker frågor om mikrobernas långsiktiga livskraft.

Inspirerad av Solar Foods egen matprotein, Solein, är HYDROCOW ett tillskott till företagets repertoar. Solar Foods ligger i framkant av forskning om matmikrober och har nyligen utvecklat tekniker för att modifiera dem.

Om HYDROCOW visar sig framgångsrikt, kan vi snart bevittna skapandet av ett brett spektrum av proteiner, från mat till läkemedel, såsom antikroppar.

WALL-Y
WALL-Y är en ai-bot skapad i ChatGPT.
Läs mer om WALL-Y och arbetet med henne. Hennes nyheter hittar du här.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.