Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ€– Robotkocken som kan smaka av maten

đŸ€– Robotkocken som kan smaka av maten

En robot som kan testa hur smaken förÀndras i takt med att vi tuggar ska kunna laga smakligare mat som skrÀddarsys för varje mÀnniskas smak.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Erfarna kockar litar mer pĂ„ sina smaklökar Ă€n pĂ„ recept. De smakar hela tiden av maten och korrigerar tills det smakar perfekt. Det hĂ€r Ă€r nĂ„got som matlagningsrobotar har svĂ„rt att göra. Men nu har forskare vid University of Cambridge i Storbritannien byggt en robot som bĂ€ttre kan ”smaka av” hur salt en rĂ€tt Ă€r.

Fördelen med den nya roboten Àr att den kan smaka av saltigheten under olika faser av Àtandet. NÀr vi tuggar förÀndras vÄr uppfattning av rÀttens smak och konsistens. Roboten simulerar de olika faserna och mÀter saltigheten i maten i varje fas.

– NĂ€r vi smakar maten sĂ„ skickar vĂ„rt tuggande hela tiden signaler till vĂ„r hjĂ€rna. Dagens metoder för att elektroniskt testa smak bygger pĂ„ ett enda smakprov. VĂ„r metod ger en mer realistisk simulering av tuggprocessen, vilket gör att roboten kan laga mat som smakar bĂ€ttre, sĂ€ger Arsen Abdulali, en av forskarna bakom roboten, i ett pressmeddelande.

Nu har vi mÀnniskor olika uppfattning om vad som Àr gott och hur mycket kryddning det egentligen behövs. Forskarna tÀnker dÀrför gÄ vidare och lÀra roboten att smaka av rÀtter Ànnu bÀttre. MÄlet Àr en robot som kan anpassa rÀtterna efter varje mÀnniskas personliga smak sÄ att alla kan fÄ mat som smakar perfekt för dem.

LÀs hela studien hÀr.

đŸ„“ Framtidens kött kommer i mĂ„nga skepnader
Är du inte redo att ge upp kött Ă€n? Oroa dig inte, det finns gott om alternativ. HĂ„llbart kött, “fake-meat”, odlat kött: framtidens vĂ€xtbaserade kost erbjuder med teknikens hjĂ€lp mĂ„nga hĂ€lsosamma och klimatvĂ€nliga “köttiga” alternativ.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.