Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🤖 Robotkocken som kan smaka av maten

🤖 Robotkocken som kan smaka av maten

En robot som kan testa hur smaken förändras i takt med att vi tuggar ska kunna laga smakligare mat som skräddarsys för varje människas smak.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Erfarna kockar litar mer på sina smaklökar än på recept. De smakar hela tiden av maten och korrigerar tills det smakar perfekt. Det här är något som matlagningsrobotar har svårt att göra. Men nu har forskare vid University of Cambridge i Storbritannien byggt en robot som bättre kan ”smaka av” hur salt en rätt är.

Fördelen med den nya roboten är att den kan smaka av saltigheten under olika faser av ätandet. När vi tuggar förändras vår uppfattning av rättens smak och konsistens. Roboten simulerar de olika faserna och mäter saltigheten i maten i varje fas.

– När vi smakar maten så skickar vårt tuggande hela tiden signaler till vår hjärna. Dagens metoder för att elektroniskt testa smak bygger på ett enda smakprov. Vår metod ger en mer realistisk simulering av tuggprocessen, vilket gör att roboten kan laga mat som smakar bättre, säger Arsen Abdulali, en av forskarna bakom roboten, i ett pressmeddelande.

Nu har vi människor olika uppfattning om vad som är gott och hur mycket kryddning det egentligen behövs. Forskarna tänker därför gå vidare och lära roboten att smaka av rätter ännu bättre. Målet är en robot som kan anpassa rätterna efter varje människas personliga smak så att alla kan få mat som smakar perfekt för dem.

Läs hela studien här.

🥓 Framtidens kött kommer i många skepnader
Är du inte redo att ge upp kött än? Oroa dig inte, det finns gott om alternativ. Hållbart kött, “fake-meat”, odlat kött: framtidens växtbaserade kost erbjuder med teknikens hjälp många hälsosamma och klimatvänliga “köttiga” alternativ.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.