Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸș Restprodukter efter ölbryggning kan bli biobrĂ€nsle

đŸș Restprodukter efter ölbryggning kan bli biobrĂ€nsle

En ny process kan omvandla sÀdesrester efter ölbryggning till bÄde proteinrikt foder och biobrÀnsle.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

För att brygga öl behöver man sÀd. Men det mesta av sÀden som anvÀnds hamnar inte i ölglaset utan blir en restprodukt som kallas drav. Varje Är behöver vÀrldens bryggerier ta hand om nÀrmare 40 miljoner ton drav. En del gÄr till djurfoder eller brÀnns för energi, men mycket gÄr till spillo. NÄgot som ett forskarlag frÄn Virginia Tech i USA nu vill Àndra pÄ.

Forskarna har utvecklat en metod för att omvandla draven till foder och biobrÀnsle. Draven anvÀnds ofta till antingen foder eller brÀnsle, men forskarna vid Virginia Tech hoppas nu att metoden ska göra att draven kan anvÀndas till bÄda delarna.

Drav bestÄr till 30 procent av protein och 70 procent fiber. Forskarlagets metod bygger pÄ att anvÀnda ett enzym för att separera protein och fibrer utan att förlora mycket av draven. Resultatet Àr att 83 procent av proteinet kan separeras och koncentreras medan resten blir en vÀldigt fiberrik produkt.

Proteinkoncentratet Àr utmÀrkt som djurfoder. I exempelvis fiskodlingar skulle fodret kunna ersÀtta det mindre miljövÀnliga foder som ofta anvÀnds idag. Dagens foder kommer ofta frÄn ohÄllbart fiske eller frÄn sojaodlingar dÀr giftiga bekÀmpningsmedel anvÀnds. Men forskarna undersöker ocksÄ om proteinet kan fungera som ingrediens i mat för mÀnniskor.

Fiberdelen av restprodukten kan brÀnnas, som en del bryggerier redan gör, men Àven hÀr har forskarna en ny idé. I stÀllet för att bara brÀnna upp fiberresterna utvecklade de en metod för att förÀdla den uttjÀnta sÀden.

De anvÀnder en bakterie, Bacillus lichenformis, som normalt lever i heta kÀllor. Bakterien visade sig vara vÀldigt bra pÄ att omvandla sockret som finns i fiberresterna till ett Àmne som heter 2,3-butandiol. Det kan anvÀndas för att producera syntetiskt gummi, plaster och biobrÀnsle.

Forskarna ska nu arbeta med att effektivisera processen och förhoppningen Àr att det ska bli ekonomisk lönsamt för alla bryggerier, stora som smÄ, att förÀdla och sÀlja sin drav.

Bland annat letar forskarna efter andra enzymer som skulle kunna göra processen Ànnu mer hÄllbar, skalbar och lönsam.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.