Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🎏  Svenska tomater – Ă„ret om

🎏 Svenska tomater – Ă„ret om

En idé om att odla regnbÄgslax och tomater i ett naturligt kretslopp har idag lett till att ett företag i HÀrnösand Àr störst i Europa pÄ kretsloppsodling.

Per Söderström
Per Söderström

Dela artikeln

Pecka NygÄrd upptÀckte för mÄnga Är sedan ett naturligt kretslopp dÀr fisk och grönsaker kan samverka nÀr de odlas. Idén har vuxit till att bli Europas största kretsloppsodling. PÄ köpet kan HÀrnösand leverera biff- och cocktailtomater Äret om.

Fisken göder vattnet, vÀxterna renar vattnet. Vi köper nÀrodlade tomater och regnbÄge.

Pecka NygĂ„rd var 62 nĂ€r han fick idĂ©n till en kretsloppsodling som han tyckte hade framtiden för sig. Mottagandet han fick Ă€r klassisk: “Det dĂ€r Ă€r nog bra, men
.” (vĂ€lj invĂ€ndning). Pecka gav sig inte, utan fortsatte med sitt projekt att odla fisk och tomater i ett sitt naturliga kretslopp.

Pecka var nÀra pÄ att tröttna helt, men kom för sju, Ätta Är sedan i kontakt med Hugo Wikström. Mötet gav ny energi till projektet och man bildade en ekonomisk förening. Idag, 2020, sysselsÀtter Peckas Naturodlingar 32 personer med olika nationell bakgrund.

TvÄ vÀxthus producerar idag upp till 500 ton tomater och 60 ton fisk per Är. Idén hade som sagt framtiden för sig (video). Tidningen Land har nyss uppmÀrksammata företaget.

Lösningen bygger pÄ nÄgot som gÄr under benÀmningen akvaponi: fiskar gödslar vÀxter; vÀxterna renar i sin tur vattnet, som gÄr tillbaka till fiskarna. Repeat. Enkelt, kÀre Watson!

Pecka, idag 82, funderar pĂ„ att gĂ„ i pension snart, men kommer fortfarande med mĂ„nga bra idĂ©er. Är Pecka verkligen gjord för pension?

Peckas Tomater och RegnbĂ„ge - bolaget har 2 700 aktieĂ€gare. Det Ă€r börsnoterat pĂ„ Nordic SME och berĂ€knar i Ă„r omsĂ€tta ca. SEK 10 miljoner. År 2021 siktar man pĂ„ SEK 35 miljoner - ett nytt vĂ€xthus och enormt intresse för svenska tomater ska göra det möjligt.

SÄ smÄningom vill man exportera system till företag i andra lÀnder. Tidningen Land har uppmÀrksammat företaget. FortsÀttning följer!

Det Àr aldrig för sent att utveckla en bra idé. Kanske det Àr för tidigt att lÀmna en idé man tror pÄ? Historien vimlar av bra idéer som kommit vidare pÄ de mest spektatkulÀra sÀtt.

LĂ„t framtiden komma fortare.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.