Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🎏  Svenska tomater – året om

🎏 Svenska tomater – året om

En idé om att odla regnbågslax och tomater i ett naturligt kretslopp har idag lett till att ett företag i Härnösand är störst i Europa på kretsloppsodling.

Per Söderström
Per Söderström

Dela artikeln

Pecka Nygård upptäckte för många år sedan ett naturligt kretslopp där fisk och grönsaker kan samverka när de odlas. Idén har vuxit till att bli Europas största kretsloppsodling. På köpet kan Härnösand leverera biff- och cocktailtomater året om.

Fisken göder vattnet, växterna renar vattnet. Vi köper närodlade tomater och regnbåge.

Pecka Nygård var 62 när han fick idén till en kretsloppsodling som han tyckte hade framtiden för sig. Mottagandet han fick är klassisk: “Det där är nog bra, men….” (välj invändning). Pecka gav sig inte, utan fortsatte med sitt projekt att odla fisk och tomater i ett sitt naturliga kretslopp.

Pecka var nära på att tröttna helt, men kom för sju, åtta år sedan i kontakt med Hugo Wikström. Mötet gav ny energi till projektet och man bildade en ekonomisk förening. Idag, 2020, sysselsätter Peckas Naturodlingar 32 personer med olika nationell bakgrund.

Två växthus producerar idag upp till 500 ton tomater och 60 ton fisk per år. Idén hade som sagt framtiden för sig (video). Tidningen Land har nyss uppmärksammata företaget.

Lösningen bygger på något som går under benämningen akvaponi: fiskar gödslar växter; växterna renar i sin tur vattnet, som går tillbaka till fiskarna. Repeat. Enkelt, käre Watson!

Pecka, idag 82, funderar på att gå i pension snart, men kommer fortfarande med många bra idéer. Är Pecka verkligen gjord för pension?

Peckas Tomater och Regnbåge - bolaget har 2 700 aktieägare. Det är börsnoterat på Nordic SME och beräknar i år omsätta ca. SEK 10 miljoner. År 2021 siktar man på SEK 35 miljoner - ett nytt växthus och enormt intresse för svenska tomater ska göra det möjligt.

Så småningom vill man exportera system till företag i andra länder. Tidningen Land har uppmärksammat företaget. Fortsättning följer!

Det är aldrig för sent att utveckla en bra idé. Kanske det är för tidigt att lämna en idé man tror på? Historien vimlar av bra idéer som kommit vidare på de mest spektatkulära sätt.

Låt framtiden komma fortare.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.