Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🍒 Laserskanning visar var du hittar mest lingon och blĂ„bĂ€r i skogen

🍒 Laserskanning visar var du hittar mest lingon och blĂ„bĂ€r i skogen

En ny berÀkningsmodell kan förutsÀga hur mycket bÀr det finns i olika delar av skogen.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Att veta var det finns gott om lingon och blÄbÀr Àr viktigt bÄde för de som plockar bÀr till husbehov och för de som plockar för försÀljning. De flesta som plockat bÀr vet emellertid hur svÄrt det kan vara att hitta de bÀsta bÀrstÀllena. Men en ny teknik som forskare frÄn bland annat Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, utvecklat kan göra det enklare.

Forskarna har anvÀnt information frÄn laserskannrar pÄ flygplan och undersökningar pÄ marken för att skapa en modell som visar hur mycket bÀr det finns pÄ marken. Modellen baseras pÄ jÀmförelser mellan inventeringar av verklig bÀrförekomst och olika mÄtt pÄ skogsegenskaper som kan tas fram med fjÀrranalys.

– Vi har anvĂ€nt Riksskogstaxeringens blĂ„bĂ€rs- och lingondata frĂ„n hela Sverige och kombinerat dessa med olika fjĂ€rranalysbaserade data – sĂ„som flygburen laserdata, trĂ€dslagsinformation frĂ„n SLU Skogkarta, nationella marktĂ€ckedata och klimatdata – för att skapa modeller för bĂ€rtillgĂ„ng, sĂ€ger SLU-forskaren Inka Bohlin som leder projektet, i ett pressmeddelande.

Tanken Àr att modellen ska ge oss aktuella kartor som visar var de största bÀrmÀngderna finns just nu. Dessutom kan skogsÀgare som vill veta hur de ska plantera sin skog för att ocksÄ fÄ mycket bÀr i den fÄ hjÀlp av modellen. Det visar sig till exempel att blÄbÀr vÀxer bÀst i skogar med en krontÀckningsgrad pÄ cirka 50 procent, medan lingontillgÄngen Àr bÀst i glesare skogar och pÄ hyggen med öppen krontÀckning.

Forskarna vill nu gÄ vidare för att förfina modellen ytterligare.

– Att modellera bĂ€rtillgĂ„ng Ă€r mycket komplicerat dĂ€rför att mĂ„nga saker pĂ„verkar bĂ€rproduktion, som exempelvis skogens och markens egenskaper, vĂ€der, pollinering, skador, tidigare skogsbruk och sĂ„ vidare. Ännu kan vi inte ta hĂ€nsyn till alla dessa komponenter, men det har visat sig att det redan nu gĂ„r att anvĂ€nda modellen för att hitta bra bĂ€rstĂ€llen i skogen, sĂ€ger Inka Bohlin.

LÀs hela studien hÀr.

Bild: Pixabay/aileino


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.