Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐟 Insektfoder gör odlad lax mer hĂ„llbar

🐟 Insektfoder gör odlad lax mer hĂ„llbar

Fisk som fötts upp pÄ insektsfoder har en mycket lÀgre miljöpÄverkan Àn fisk som fÄtt traditionellt fiskbaserat foder.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Odlad fisk kan ge oss miljövÀnlig fisk pÄ tallrikarna, men fodret Àr ett problem. Ofta bestÄr fodret av vildfÄngad fisk som mÄnga gÄnger Àven Àr uppblandad med soja. Sojan kan i sin tur komma frÄn odlingar dÀr regnskog huggits ner för att ge plats för odlingen.

Det hoppas nu forskare frÄn Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, och Axfoundation kunna Àndra pÄ. Deras idé Àr att anvÀnda insektslarver för att producera foder. Insekterna ska i sin tur Àta grönsaksavfall och brödrester.

– Det Ă€r ett enormt resursslöseri att lĂ„ta odlad fisk Ă€ta soja frĂ„n Brasilien och fisk frĂ„n Stilla Havet, samtidigt som det slĂ€ngs tonvis med mat i Sverige. Matavfallet kan i stĂ€llet anvĂ€ndas till att föda upp insekter, en utmĂ€rkt föda för fisk. VĂ„r mat ska helt enkelt helst inte Ă€ta vĂ„r mat, sĂ€ger Madeleine Linins Mörner, programansvarig för Framtidens mat pĂ„ Axfoundation, i ett pressmeddelande.

Insektslarverna lever pÄ skal, kÀrnhus och brödrester som annars skulle ha slÀngts.

Insekterna utgör ett fullgott foder för fiskarna och krÀver mycket mindre resurser Àn foder som bygger pÄ fiske och lÄnga transporter av soja.

– Vi mĂ„ste hitta alternativa foderkĂ€llor och det Ă€r dĂ€r insekterna kommer in. Det Ă€r ett djurprotein, vilket betyder att aminosyrasammansĂ€ttningen Ă€r bĂ€ttre Ă€n för vegetabiliska proteinkĂ€llor. Och det mest fantastiska med larverna Ă€r att de kan födas upp pĂ„ avfall, sĂ„ det blir ett cirkulĂ€rt slutet system. Man behöver alltsĂ„ inte tillföra sĂ€rskilt mycket ny nĂ€ring, utan kan pĂ„ ett effektivt sĂ€tt Ă„teranvĂ€nda den nĂ€ring som finns. DĂ€rför Ă€r insekterna vĂ€ldigt bra i foderproduktion, förklarar Cecilia Lalander, forskare vid SLU.

Fodret har redan anvÀnts för att föda upp regnbÄgslax som sÄlts till en del butiker och restauranger. Forskarna hoppas att insektsfoder nu ska bli mer regel Àn undantag pÄ fiskodlingar.

– Det Ă€r fullt möjligt att vĂ€nda livsmedelsindustrins avfall frĂ„n kostnad till resurs och i stor skala odla sjömat som samtidigt minskar övergödningen. Det hĂ€r projektet visar foderindustrin att det gĂ„r att göra ett kretsloppsfoder med ekonomisk bas och det Ă€r en nödvĂ€ndighet för att industrin ska vĂ„ga ta nĂ€sta steg, sĂ€ger Anders Kiessling, professor vid SLU.

Bild: Axfoundation och SLU


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.