Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐝 Biologisk kontroll av elefanter bĂ€r frukt i Zimbabwe

🐝 Biologisk kontroll av elefanter bĂ€r frukt i Zimbabwe

StÀngsel med hÀngande bikupor skyddar grödorna och jordbrukarna frÄn elefanter. Honungen frÄn bina betyder ocksÄ en extra inkomst, skriver Khumbu Muleya, Warp News-reporter i Zimbabwe.

Khumbu Muleya
Khumbu Muleya

Dela artikeln

I mÄnga Är har konflikten mellan mÀnniska och djurliv varit aktuell i de flesta omrÄden som grÀnsar till nationalparker i södra Afrika. Problemet Àr allvarligare under skördesÀsongen nÀr jordbrukare tillbringar de flesta nÀtter och dagar för att skydda sina Äkrar frÄn stora dÀggdjur som elefanter.

I vissa fall har bönder skadats eller till och med trampats ihjÀl medan Äkrar plundrades och lÀmnade lite eller ingenting att skörda. Men under 2018 införde vissa jordbrukare i Woodlands-omrÄdet, Hwange District i Zimbabwe Matabeleland North Province, en biologisk metod för att avskrÀcka elefanter frÄn att invadera Äkrarna. Platsen ligger cirka 21 km söder om Victoria Falls stad.

Metoden som kallas elefantstÀngsel, eller Elephant Biolocial Fence (EBF), innebÀr att bikupor hÀngs pÄ trÄd eller stÀlls upp runt ett visst fÀlt som brukas. NÀr elefanter kommer skakar de bikuporna. VÀl störda Àr bin snabba, sticker elefanterna som vandrar tillbaka in i skogen. Om detta hÀnder Àr jordbrukaren skyddad och grödorna likasÄ. Bonden vinner.

ElefantstĂ€ngsel, eller Elephant Biolocial Fence (EBF), innebĂ€r att bikupor hĂ€ngs pĂ„ trĂ„d eller stĂ€lls upp runt ett visst fĂ€lt som brukas. 

En av bönderna, Ellias Mzamba, menar att hans mark, innan de inrÀttade EBF, gav mindre Àn ett ton majs eller en pÄse sorghum per hektar eftersom elefanter ofta plundrade Äkrarna.

– Vi kan med sĂ€kerhet sĂ€ga att elefantstĂ€ngsel fungerar. Jag fĂ„r nu ut fyra ton majs eller tio 50 kilossĂ€ckar sorghum per hektar pĂ„ min tre och en halv hektar stora Ă„ker. Detta Ă€r en enorm förbĂ€ttring och det Ă€r uppmuntrande, sĂ€ger han.

Tomten Àr omgiven av 180 bikupor, tio meter frÄn varandra, och det planeras att införa fler bikupor mellan de befintliga. Om det inte var för COVID-19 skulle fler jordbrukare i omrÄdet ha utbildats i binÀring för att sÀkerstÀlla att varje jordbrukare i omrÄdet gynnas av EBF.

Honungen frÄn bin ger ökade intÀkter för bönderna.

Utbildningen, som samordnas av regeringen och privata partner, ska dock sÀttas igÄng nÀr ekonomin öppnar lÄngsamt igen. Mzamba konstaterade att bortsett frÄn förbÀttrade avkastningar har bönderna nu ökat intÀkterna. De sÀljer honung till den lokala marknaden och exporterar till Botswana och Zambia.

– PĂ„ mĂ„nadsbasis kan vi skörda upp till 60 kg honung som ger oss cirka 168 USD.

Jordbrukare drar ocksÄ nytta av andra honungsprodukter som bivax och propolis. De producerar ocksÄ ljus, lotion, kakor och viner. Förutom honung pollineras böndernas grödor bÀttre eftersom bina Àr nÀra till hands att göra jobbet. Detta hjÀlper ocksÄ till att förbÀttra avkastningen. Biodling, i allmÀnhet, utövas ocksÄ i andra delar av södra Afrika.


🗳 Eftersom demokrati Ă€r avgörande i en faktabaserad optimistisk vĂ€rld... pĂ„minner vi vĂ„ra lĂ€sare om den demokratiska statusen i de lĂ€nder vi skriver om: Zimbabwe har 29 poĂ€ng i Global Freedom Score och status Partly Free.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.