Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🍗3D-mat kan öka aptiten hos äldre

🍗3D-mat kan öka aptiten hos äldre

Äldre med svårigheter att tugga och svälja tvingas äta konstiga och föga tilltalande puréer. 3D-printad mat skulle kunna öka matglädjen och stärka hälsan och livskvaliteten.

Jakob Holgersson
Jakob Holgersson

Dela artikeln

Många äldre är undernärda, vilket leder till följder som viktminskning, skörhet och förlust av muskelmassa med en försämrad livskvalitet som följd. Denna undernäring beror på flera orsaker, däribland medicinska, men ofta orsakas den av bristande aptit och svårigheter att tugga och svälja.

Faktum är att åtta procent av den svenska befolkningen i allmänhet och 40 procent av de över 70 år lider av en nedsatt förmåga att tugga och svälja, så kallad dysfagi. För att göra det lättare att svälja får de äldre stelnade puréer.

– Puréerna smakar dock inte som vanlig mat och ser inte heller ut som det vi är vana vid, berättar Evelina Höglund, forskare på RISE enhet Jordbruk och livsmedel.

Forskarna vid RISE-institutet i Göteborg utvecklar en ny typ av 3D-printad mat med ett utseende och smak som mer liknar vanlig mat.  Det kan handla om sådant som kycklingklubbor, kanelbulle och broccoli.

Tanken är enkel: genom att återigen göra ätandet till en positiv upplevelse, skulle de äldre inte bara uppleva en ökad livskvalitet, utan återfå aptiten och avnjuta en förbättring av sin långtidshälsa.

– Det blir lättare att sätta maten i en positiv kontext när den ser tilltalande ut och när den efterliknar vanlig mat. De äldre vill gärna prata mat och matminnen, men det är svårt om de inte ser vad det är de äter, säger Evelina Höglund i en intervju med SVT som också menar att 3D-mat inte är så märkligt eller särskilt futuristiskt.

– Det handlar inte om att stoppa något konstigt i en maskin som den sedan omvandlar till mat. Vi använder vanliga ingredienser som maskinen gör tredimensionella former av. Det fungerar som en automatiserad sprits, utvecklar Evelina Höglund.

En klar fördel är att tekniken ger en hög grad av flexibilitet. Recept kan lagras som filer och delas online. Varje individ kan serveras den måltid de längtar efter, anpassad för särskilda näringsbehov.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.