Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🍗3D-mat kan öka aptiten hos Ă€ldre

🍗3D-mat kan öka aptiten hos Ă€ldre

Äldre med svĂ„righeter att tugga och svĂ€lja tvingas Ă€ta konstiga och föga tilltalande purĂ©er. 3D-printad mat skulle kunna öka matglĂ€djen och stĂ€rka hĂ€lsan och livskvaliteten.

Jakob Holgersson
Jakob Holgersson

Dela artikeln

MÄnga Àldre Àr undernÀrda, vilket leder till följder som viktminskning, skörhet och förlust av muskelmassa med en försÀmrad livskvalitet som följd. Denna undernÀring beror pÄ flera orsaker, dÀribland medicinska, men ofta orsakas den av bristande aptit och svÄrigheter att tugga och svÀlja.

Faktum Àr att Ätta procent av den svenska befolkningen i allmÀnhet och 40 procent av de över 70 Är lider av en nedsatt förmÄga att tugga och svÀlja, sÄ kallad dysfagi. För att göra det lÀttare att svÀlja fÄr de Àldre stelnade puréer.

– PurĂ©erna smakar dock inte som vanlig mat och ser inte heller ut som det vi Ă€r vana vid, berĂ€ttar Evelina Höglund, forskare pĂ„ RISE enhet Jordbruk och livsmedel.

Forskarna vid RISE-institutet i Göteborg utvecklar en ny typ av 3D-printad mat med ett utseende och smak som mer liknar vanlig mat.  Det kan handla om sÄdant som kycklingklubbor, kanelbulle och broccoli.

Tanken Àr enkel: genom att Äterigen göra Àtandet till en positiv upplevelse, skulle de Àldre inte bara uppleva en ökad livskvalitet, utan ÄterfÄ aptiten och avnjuta en förbÀttring av sin lÄngtidshÀlsa.

– Det blir lĂ€ttare att sĂ€tta maten i en positiv kontext nĂ€r den ser tilltalande ut och nĂ€r den efterliknar vanlig mat. De Ă€ldre vill gĂ€rna prata mat och matminnen, men det Ă€r svĂ„rt om de inte ser vad det Ă€r de Ă€ter, sĂ€ger Evelina Höglund i en intervju med SVT som ocksĂ„ menar att 3D-mat inte Ă€r sĂ„ mĂ€rkligt eller sĂ€rskilt futuristiskt.

– Det handlar inte om att stoppa nĂ„got konstigt i en maskin som den sedan omvandlar till mat. Vi anvĂ€nder vanliga ingredienser som maskinen gör tredimensionella former av. Det fungerar som en automatiserad sprits, utvecklar Evelina Höglund.

En klar fördel Àr att tekniken ger en hög grad av flexibilitet. Recept kan lagras som filer och delas online. Varje individ kan serveras den mÄltid de lÀngtar efter, anpassad för sÀrskilda nÀringsbehov.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.