Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🍎 3 innovationer som ska minska matsvinnet

🍎 3 innovationer som ska minska matsvinnet

De senaste åren har allt mer fokus riktats mot maten vi slänger. Nu kommer det en hel del intressanta lösningar för hur man på olika sätt kan förlänga livet på våra livsmedelsprodukter. Här är tre goda exempel.

Christian von Essen
Christian von Essen

Det sägs att vi slänger ungefär en tredjedel av maten vi köper. Om inte detta är beklämmande nog, kan vi utöka problematiken genom att föreställa oss hur mycket ätbara produkter som dessutom rensas bort i produktion och distribution innan det når butikerna.

Men det finns en hel del initiativ som vill ta tag i det här. Här är tre som sticker ut.

1. Apeel Sciences

När Apeel-grundaren James Rogers doktorerade i materiallära började han fundera över hur människor kan svälta samtidigt som vi slänger oerhörda mängder mat.

Genom att studera och kopiera naturliga processer lyckades Apeel utveckla ett slags extraskal som lägger sig som en hinna runt frukten eller grönsaken. Den kapslar in fukt och håller syre utanför.  

I den här time-lapse-videon kan du se hur tidens tand bryter ner de vanliga produkterna som blir skrumpna, bruna och mögliga medan Apeel-gänget bibehåller sin fräschör.

2. Stixfresh

Zhafri Zainudin bodde på den malaysiska landsbygden när han började experimentera med en lösning för att förlänga livet på de frukter som såldes på lokala marknader.

Genom att bädda in naturliga, livsförlängande ämnen i ett litet klistermärke har Stixfresh lyckats öka frukternas livslängd med upp till 14 dagar. I dagsläget funkar lösningen på äpplen, päron, mango, avokado, drakfrukt, apelsiner och andra citrusfrukter.  

3. Organic Primitives

Förpackningarnas bäst före-datum ter sig ofta som fastställda med fingret i luften. Ofta håller livsmedel betydligt längre än producenternas ängsliga prediktioner. Organic Primitives kommer ur MIT Media Lab, och utvecklar förpackningar som kan "tala om" när maten börjar bli dålig genom att ändra färg på olika sätt.

Samtidigt är syftet att förpackningarna också ska vara tillverkade av material som är biologiskt nedbrytbara. Responsive Compostable Plastics kallar de sin lösning. Kom ihåg var du hörde det först!

Läs mer om smarta lösningar på matsvinn i Heja Framtidens magasin Framtidens hållbara matsystem.

Foto: Apeelsciences.com

📝 Få en dos faktabaserad optimism varje vecka.

Bli en del av över 15 000 optimistiska, framtidsinriktade prenumeranter som vill att framtiden kommer snabbare.