Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
☠️ Doomscrolling – hur ditt nyhetsflöde ger dig en negativ världsbild

☠️ Doomscrolling – hur ditt nyhetsflöde ger dig en negativ världsbild

Mord, krig och svält, det vi domedags-scrollar, sker varje dag på jorden. Men vi måste förstå att nyheterna är en rapport av det värsta som händer varje given dag. Därför måste vi balansera upp vår världsbild.

Magnus Aschan
Magnus Aschan

Dela artikeln

Premium Supporters -  klicka här för att lyssna på artikeln.

Influencer, deepfake, deplattformering. Vi har på kort tid skapat många termer för att beskriva den nya digitala och sociala verklighet vi lever i. En sådan term som det inte talats lika mycket om är doomscrolling, domedags-scrollande.

Doomscrolling är när du scrollar igenom alla dina sociala medie-flöden på jakt efter den mest aktuella och mest upprörande nyheten om den senaste katastrofen. Den tid du lägger ner på att göra det här står i direkt proportion till hur mycket sämre du mår när du är färdig.

Oavsett om du kände till den här termen tidigare eller inte så är sannolikheten stor att du ägnat dig åt doomscrolling vid något tillfälle de senaste månaderna. Detta okontrollerbara sug att konsumera den ena hemska nyheten efter den andra är svår att värja sig mot.

Därför dras vi till doomscrolling

Det är ett konstant flöde av dåliga nyheter som obönhörligen sköljer över oss på sociala medier och på de stora nyhetssajterna, varje timme, varje dag. Det är lätt att förstå varför vi dras till doomscrolling, i synnerhet just nu. Vi försöker desperat skapa någon form av förståelse för ett år som varit disruptivt och förödande på så många olika sätt.

Det är många svåra problem vi står inför och de förtjänar vår uppmärksamhet, men vi blir så uppslukade av vad som går dåligt att vi helt och hållet missar det som går bra.

Konsekvenserna blir mycket stora av att enbart se ett skevt urval av det som händer i världen. Vi kan inte föreställa oss de möjligheter och de insikter som det innebär att ett land är i fred, att befolkningen har tillgång till rent dricksvatten, är mätta och har tillgång till elektricitet. Det ger inga rubriker men är mycket signifikanta händelser som sker i fler och fler regioner över hela världen.

Det enda sättet att se den här utvecklingen är genom att titta på statistik och data, från exempelvis FN och Världsbanken.

Positiv utveckling går emot de flestas intuition

Som chefredaktör på Warp News märker jag vilken enorm påverkan doomscrolling och den stora övervikten av negativa nyheter har eftersom vi skriver nyheter om data och statistik om världens utveckling.

Att så mycket går i rätt riktning går emot de flestas intuition. I princip alla nyheter de hör och ser pekar ju på att utvecklingen i världen är mycket negativ. Vissa blir provocerade och till och med arga när de läser våra faktabaserade optimistiska nyheter. De är så uppslukade av en världsbild där allt går åt utför att de antingen helt avfärdar statistiken eller i det närmaste tvångsmässigt måste se något negativt i en positiv utveckling.

Ett exempel som jag nyligen skrev om var att barnadödligheten, enligt UNICEF, minskat dramatiskt i världen de senaste 30 åren. Från 9,3 procent 1990 till 3,8 procent 2019. Responsen från vissa personer var att FN har en hemlig agenda och inte går att lita på, andra menade att minskad barnadödlighet trots allt var negativt eftersom vi är för många människor på jorden. Hade det varit bättre om fler barn dog?

Svårt att ändra sin världsbild

Att ändra sin världsbild är oerhört svårt och ju mer tid du investerat ju svårare är det att ge upp den. Trots Hans Roslings exceptionella insats är de flesta fortfarande omedvetna om de makalösa framsteg mänskligheten har gjort de senaste 100 åren och fortsätter att göra.

Istället baseras de flestas världsbild på detta icke-slumpmässiga urval av det värsta som hänt under ett visst tidsintervall. Det vi kallar nyheter. Eftersom det alltid händer något dåligt, någonstans på jorden, varje dag så ger det här en konstant förvrängd bild av verkligheten.

Urvalet av nyheter ger ju inte en avvägd bild av ALLT som hänt just den dagen. Det här beror på att de dåliga nyheterna fångar vår uppmärksamhet och är händelsebaserade på ett sätt som de goda nyheterna sällan är. Det är betydligt vanligare att något fort blir dåligt, än att något fort blir bra.

Därför måste du balansera upp ditt nyhetsflöde

Att du får en förvrängd bild av världen genom att enbart basera den på ditt nyhetsflöde innebär alltså inte att de nyheter du ser är faktamässigt fel, majoriteten av nyheterna är inte fake news. Mord, krig och svält, det vi domedags-scrollar, sker varje dag på jorden.

Men om vi enbart baserar vår världsbild på dessa snabba negativa händelser får vi en skev bild av världen. Vi måste ta med de positiva: det som har en tendens att långsamt bli bättre några få procent varje år men som, om du backar och ser ett större perspektiv, har enorm effekt.

Vi måste förstå är att nyheterna är en rapport av det värsta som händer varje given dag.

Det är verkliga nyheter, men det är inget representativt urval.

Det är därför det är så viktigt med ett mer representativt nyhetsflöde med faktabaserade optimistiska nyheter. Det är därför Warp News behövs.

Du som läser oss kanske inte märker något omedelbart. Bara en tendens att långsamt se hur din världsbild blir något mer faktabaserad, något mer optimistisk. Det kanske handlar om några få procent bättre varje år men som, om du backar och ser ett större perspektiv, har enorm effekt.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.