Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌏 Framtiden som vi vill ska komma snabbare

🌏 Framtiden som vi vill ska komma snabbare

FörestÀll dig en vÀrld med global fred, alla lever i demokrati, ingen extrem fattigdom och alla barn gÄr i skolan. FörestÀll dig noll koldioxidutslÀpp, superbillig och ren energi. FörestÀll dig att alla Àr anslutna till internet. FörestÀll dig över tio miljoner mÀnniskor som bor i rymden.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Premium Supporters -  klicka hÀr för att lyssna pÄ artikeln.

Warp Institutes uppdrag Àr att fÄ framtiden att komma snabbare: Make the future come sooner. Men vilken framtid Àr det?

HÀr Àr tolv idéer.

Var de svÄra att komma pÄ? Nej, det svÄra var att inte göra detta till den lÀngsta listan nÄgonsin. Jag gjorde det superenkelt och tog bara befintliga trender och förlÀngde dem. Det hÀr Àr saker som redan pÄgÄr, jag vill bara pÄskynda dem.

NÀstan all statistik kommer frÄn den utmÀrkta boken Ten Global Trends Every Smart Person Should Know. Om inte sÄ har jag lÀnkat till kÀllan.

Slutet pÄ fattigdom

MÀnsklighetens största prestation under de senaste decennierna har varit minskningen av extrem fattigdom.

År 1910 levde över hĂ€lften av vĂ€rldens befolkning i extrem fattigdom och fortfarande 1981 gjorde 42 procent det. Nu har den sjunkit till under tio procent. FrĂ„n 1,9 miljarder mĂ€nniskor till 650 miljoner.

Pandemin kan fÄ den att gÄ upp pÄ kort sikt, men den kommer sannolikt att fortsÀtta att sjunka pÄ lÄng sikt.

Superbillig och ren energi

Mellan 1977 och 2008 sjönk priset pÄ solceller frÄn 76 dollar till 4 dollar per watt. En nedgÄng med nÀstan 95 procent. Men det var bara början.

Sedan 2008 har den sjunkit till 0,24 dollar per watt, en ytterligare minskning pÄ 95 procent.

Naturligtvis har energikostnaden frÄn solceller ocksÄ sjunkit, mycket snabbare Àn nÀstan nÄgon förvÀntat sig. Under de kommande tio Ären kommer mycket av vÀrlden att gÄ in i den tredje fasen av förnybar energi.

"I den tredje fasen Àr det billigare att bygga ny produktion av förnybar energi Àn att fortsÀtta driva befintlig kol- och gasenergiproduktion."

Mer mark för natur

Jorden blir grönare med större skogar. Fem procent grönare under de senaste 20 Ären, enligt NASA.

Det finns nu cirka tre biljoner trÀd pÄ jorden och om vi kan fördubbla det skulle det suga tvÄ tredjedelar av allt mÀnniskoskapad koldioxid ur atmosfÀren, enligt "trÀdprofessor" Thomas Crowther.

Varje mÀnniska lever i demokrati

Efter Berlinmurens fall 1989 och Sovjetunionens dÀrav följande kollaps ökade antalet mÀnniskor som bodde i en demokrati snabbt.

The Center for Systemic Peace:
Andelen lÀnder som fick 7 och högre och dÀrmed kvalificerade sig som fullfjÀdrade demokratier steg frÄn 31 procent 1989 till 49 procent 2017. Andelen lÀnder som fick -7 och lÀgre, vilket kvalificerade sig som fullfjÀdrade autokratier, minskade frÄn 39 procent till 11 procent under samma period.

Med demokratin följer alla andra vÀsentliga aspekter av livet - ingen extrem fattigdom, ingen hungersnöd, ökad rikedom, utbildning, sjukvÄrd och sÄ vidare.

Ingenting kommer att förÀndra livet till det bÀttre snabbare Àn en övergÄng till en hundra procent demokratisk vÀrld.

Inga krig

VÀpnade konflikter har minskat avsevÀrt under de senaste decennierna - bÄde mellan lÀnder och inbördeskrig.

Detta har en god chans att gÄ till noll om vÀrlden Àr helt demokratisk, för demokratiska lÀnder gÄr aldrig i krig mot varandra.

MÀnniskor pÄ mÄnen, pÄ Mars och runt om i solsystemet

Vi har tagit de första stegen pÄ en annan himlakropp. Vi har haft mÀnniskor i rymden oavbrutet i 20 Är pÄ Internationella rymdstationen. Vi utforskar solsystemet med sonder.

Framstegen har gÄtt lÄngsamt jÀmfört med 60-talet, men takten ökar igen nu. Privata företag som SpaceX och Blue Origin har djÀrva planer, och mÄnga nya företag och organisationer ansluter sig.

De första mÀnniskorna kan nÄ Mars före 2030, och vi borde ha miljontals mÀnniskor som bor i rymden 2100.

LĂ€ngre liv

Sedan början av 1800-talet har vi mer Àn fördubblat den globala genomsnittliga livslÀngden. Idag Àr den mer Àn 72 Är.

Prognosen frÄn FN Àr 83 Är Är 2100. Det Àr mycket pessimistiskt. Vi borde klara mer bara med grundlÀggande saker som hÀlsosam mat, demokrati, hÀlsovÄrd och utbildning.

Och med den spÀnnande forskningen inom longevityomrÄdet verkar ett genomsnitt pÄ över 100 Är genomförbart. Det Àr Ätminstone det vi bör strÀva efter.

Utbildning för alla

I början av 1800-talet kunde 90 procent inte lÀsa och skriva. Idag kan 90 procent det. LÄt oss fÄ det till 100 procent sÄ snart som möjligt.

Högre IQ

Den genomsnittliga globala IQ-nivÄn har ökat med 30 poÀng under de senaste hundra Ären. Detta Àr bland annat tack vare mer utbildning, bÀttre mat och exponering för mer mentalt utmanande media.

Bota cancer

Mellan 1990 och 2016 minskade antalet dödsfall i cancer per 100 000 frÄn 161 till 134, en minskning med 17 procent eller 0,7 procent Ärligen.

Med det genombrottet med immunterapi verkar det möjligt att vinna kriget mot cancer  inom en inte sÄ avlÀgsen framtid.

NollutslÀpp av koldioxid

Detta Ă€r den enda statistiken som inte redan gĂ„r i rĂ€tt riktning. Åtminstone inte globalt. Men vi ser framsteg i enskilda lĂ€nder.

Sverige har minskat koldioxidutslÀppen med 26 procent mellan 1990 och 2017 och samtidigt vÀxte den svenska ekonomin med över 50 procent.

Alla har tillgÄng till internet

Under de tre första decennierna med internet fick hÀlften av vÀrldens befolkning tillgÄng. Det borde inte ta ytterligare 30 Är att ansluta den andra halvan.

Imagine

FörestÀll dig en vÀrld med global fred, alla lever i demokrati, ingen lider av extrem fattigdom och alla barn gÄr i skolan och lÀr sig lÀsa och skriva. I genomsnitt Àr mÀnniskor mycket smartare Àn för nÄgra decennier sedan, efter att ha lagt till över fem IQ-poÀng per decennium.

Att fira nÄgons hundraÄrsdag Àr ingen stor sak, eftersom den genomsnittliga globala livslÀngden Àr över 100 Är. En del i det var att bota cancer.

Planeten hotas inte lÀngre av den globala uppvÀrmningen, eftersom vi har en vÀrld utan utslÀpp. Det finns fortfarande lite koldioxidutslÀpp, till exempel frÄn raketer, men de Àr minimala och sugs ur atmosfÀren genom vÀxande skogar och ny teknik.

PÄ tal om raketer lever över tio miljoner mÀnniskor nu i rymden. Mars har den mest framstÄende bosÀttningen med över fem miljoner, och resten Àr utspridda pÄ mÄnar och rymdstationer runt om i solsystemet och kallar sig Solarians.

Superbillig och riklig tillgÄng till energi har sparat miljoner onödiga dödsfall varje Är och gör att alla kan delta i det globala samhÀllet. Och naturligtvis Àr vi alla anslutna i ett globalt internet. Ingen kallar det internet lÀngre, det bara finns dÀr för alla att anvÀnda.

2100

NÀr kan vi leva i den hÀr vÀrlden? Jag tror att allt Àr genomförbart Ätminstone till Är 2100 och mycket av det eller allt tidigare Àn sÄ.

FörestÀll dig den hÀr vÀrlden och alla de fantastiska saker jag inte tagit med som ocksÄ kommer hÀnda.

Det hÀr Àr den vÀrld vi vill fÄ att komma snabbare.

Ju förr desto bÀttre.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.