Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🙄 Är optimister naiva? Nej, men pessimisterna Ă€r det

🙄 Är optimister naiva? Nej, men pessimisterna Ă€r det

I motsats till vad mÄnga tror Àr det pessimisterna som Àr naiva, inte optimisterna. Trots enorma framsteg för mÀnskligheten tror de att dessa framsteg plötsligt kommer att upphöra utan nÄgon anledning. Det Àr irrationellt och dumt.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Premium Supporters -  klicka hÀr för att lyssna pÄ artikeln.

Optimister kallas ofta naiva.

Pessimisterna anses av nÄgon anledning vara eftertÀnksamt intellektuella.

Men Àr det sÄ?

Det Àr faktiskt tvÀrtom. Pessimisterna Àr de naiva.

Att vara pessimistisk om mÀnsklighetens framtid Àr korkat. NÀr nÄgon sÀger att de tror att samhÀllet har sina vÀrsta dagarna fram sig och snart kommer att gÄ under, bör du skratta högt. Den uppfattningen har felaktigt framförts upprepade gÄnger genom vÄr historia, och risken för att detta ska hÀnda minskar faktiskt - men ÀndÄ fortsÀtter den att upprepas.

Varför Àr det naivt att vara pessimistisk?

För att visa varför det Àr skrattretande att vara pessimistisk om vÄr framtid mÄste vi gÄ tillbaka i tiden cirka hundra tusen Är.

Fram till dess hade mÀnsklighetens framsteg gÄtt riktigt lÄngsamt. Jag menar riktigt lÄngsamt. SÄ lÄngsamt att det Àr nÀstan omöjligt för oss att förstÄ. Varje större innovation tog hundratusentals Är. Det betyder att nÀstan ingen mÀnniska nÄgonsin upplevt utveckling. Deras liv var exakt detsamma nÀr de föddes, som nÀr de dog.

MÀnniskor dÄ hade inget talsprÄk. De hade inga klÀder. NÀstan inga verktyg. Livet var tufft och mycket farligt. Ett litet misstag eller en gnutta otur kan kosta dig ditt liv.

I mÀnsklighetens början var det rationellt att vara pessimistisk

DÄ var det rationellt att vara pessimist. Morgondagen kommer sannolikt inte att vara bÀttre Àn idag, och det kan definitivt bli vÀrre.

Men nÄgot hÀnde vid denna tidpunkt som förÀndrade detta.

Det Àr viktigt att förstÄ vad, för den hÀr förÀndringen pÄverkar oss fortfarande och Àr kÀrnan till att det nu Àr rationellt att vara optimistisk om framtiden.

MÀnskligheten förÀndrades för hundratusen Är sedan

Vad som hÀnde var att innovationstakten accelererade. JÀmfört med idag gick det fortfarande otroligt lÄngsamt, men innovationerna kom nu med bara nÄgra tusen Ärs mellanrum istÀllet för hundratusentals Är.

Det skedde pÄ grund av befolkningstÀtheten. Ett tag bodde mÀnniskor tillrÀckligt nÀra varandra för att kunskap - idéer - kunde spridas mellan olika grupper.

För första gÄngen började kunskap ackumuleras.

Det Àr anledningen till att innovationstakten fortsÀtter att accelerera. Vi bygger kontinuerligt ny kunskap ovanpÄ gammal kunskap. Och den kunskapen ger oss bÀttre sÀtt att sprida idéer och att dela kunskap. Och sÄ fortsÀtter det.

TvÄ genombrott drev mÀnskligheten framÄt

Ett perfekt exempel Àr tekniken för tryckning av böcker och genomförandet av demokrati för nÄgra hundra Är sedan. Dessa tvÄ genombrott tillsammans gjorde att mÀnskligheten lade i en ny vÀxel.

Vid den tiden var livet fortfarande ”ensamt, fattigt, otĂ€ckt, brutalt och kort”, som Thomas Hobbes uttryckte det 1651. Men sedan dess har vi mer Ă€n fördubblat vĂ„ra livslĂ€ngd, minskat fattigdom och ökat rikedom. Speciellt de senaste decennierna.

TvÄ stora genombrott - igen

PÄ 1990-talet genomgick vÀrlden en demokratisk revolution nÀr det sovjetiska blocket vÀlte och samtidigt började vi koppla ihop all mÀnsklig kunskap i en jÀttelik digital hjÀrna, internet. Och med smartphonen bÀr miljarder mÀnniskor den kunskapen med sig dygnet runt.

Och nu – med en accelererande utveckling i hundratusen Ă„r och stora framsteg under de senaste decennierna – tror pessimisterna att mĂ€nskligheten kommer att vĂ€nda 180 grader och gĂ„ under? Det Ă€r bara fĂ„nigt.

Men problemen dÄ?

Men har vi inte stora problem framför oss? Jo, men de Àr mindre Àn nÄgonsin tidigare - och vi vet hur vi ska lösa dem.

LÄt mig upprepa det: Vi vet hur man löser alla mÀnsklighetens problem.

Även klimatförĂ€ndringarna. Vi vet vad som behöver göras och miljontals mĂ€nniskor arbetar med dessa lösningar. Framstegen Ă€r för lĂ„ngsamma, men takten ökar, och vi kommer att lösa det.

En bÀttre framtid Àr trolig, men inte given

En bra framtid Àr mycket troligt för mÀnskligheten, men det Àr naturligtvis inte helt givet. Det kan gÄ fel. Det finns existentiella risker, som kÀrnvapenkrig och global uppvÀrmning.

Jag tror att det Àr hÀr som pessimisterna gör sitt huvudfel. Bara för att saker kan bli sÀmre betyder det inte att det kommer att bli det. Men de tror att det kommer att hÀnda, bara för att det kan hÀnda.

Det trotsar all logik. Vi har sett stora framsteg för mÀnskligheten eftersom vi har knÀckt koden. Vi vet hur vi förbÀttrar vÄra liv, vi vet hur vi ska skydda planeten sÄ att vi inte underminerar oss sjÀlva. Ibland Àr vi frustrerande lÄngsamma och ofattbart idiotiska, men överlag gÄr vi i rÀtt riktning.

En större möjlighet till en ljus framtid Àn nÄgonsin tidigare

Faktabaserade optimister inser allt detta. De ser problemen och riskerna, men förstÄr att sannolikheten för en bra framtid Àr större nu Àn nÄgonsin tidigare. Det Àr rationellt, inte naivt.

Att tro att hundratusen Är av framsteg bara tar slut och vÀnder Àr det naiva.

Mathias Sundin

Denna text skrevs frÀmst för Warp News Premium Supporters, men den Àr öppen för alla tack vare deras stöd.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.