Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
📾 6D förklarar vad som hĂ€nder nĂ€r en produkt blir digital

📾 6D förklarar vad som hĂ€nder nĂ€r en produkt blir digital

En fysisk produkt som blir digital blir i sitt slutskede sÄ billig och tillgÀnglig att den blir demokratiserad.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Peter Diamandis har i över tio Är anstrÀngt sig för att komma pÄ nya sÀtt att förklara exponentiell tillvÀxt för folk, för det Àr viktigt att begripa om man vill förstÄ framtiden.

NÀr nÄgot blir digitaliserat hamnar det nÀmligen i en exponentiell kurva.

Men det verkar inte falla naturligt för oss. De enorma tal som uppstÄr nÀr nÄgot dubblas gÄng pÄ gÄng lurar oss. Precis i början kanske det inte Àr sÄ klurigt. 1, 2, 4, 8, 16, 32, 64 och sÄ vidare. Men snabbt blir talen vÀldigt stora:

10 dubblingar blir tusen gÄnger större.
20 dubblingar blir en miljon gÄnger större.
30 dubblingar blir en miljard gÄnger större.

Nu kommer bÄde Diamandis och vi i Warp ha mycket lÀttare att bli förstÄdda. Tack för det, coronaviruset.

6D-modellen hjÀlper oss att förstÄ framtiden

Att förstÄ exponentiell tillvÀxt blir relevant först nÀr man sÀtter den i ett sammanhang, och Äterigen har Peter Diamandis bidragit till det.

Han har en modell han kallar 6D. De sex faser nÄgot gÄr igenom nÀr det blir digitaliserat. Det Àr nyttigt att tÀnka pÄ sin egen verksamhet, sitt eget jobb, företag och produkt och fundera pÄ vad som hÀnder nÀr det blir digitaliserat. NÀr de sex faserna passerats, vad har hÀnt dÄ?

HÀr Àr Peter Diamandis modell dÀr jag tagit kamerans utveckling som exempel.

Digitized

Kameran blev digital 1976. Utvecklad av en ingenjör hos Kodak vid namn Steve Sasson. Eftersom den vÀgde 3,6 kilo, tog bilder med 0,01 megapixel och det dröjde över en minut innan de syntes, blev den aldrig en produkt som sÄldes pÄ marknaden.

Steve Sasson med första digitalkameran.

Deceptive

Utvecklingen fortsatte i exponentiell takt, vilket lurade inte minst Kodak-cheferna. TillrÀckligt bra och billiga digitalkameror skulle dröja mÄnga Ärtionden, menade de.

1988 kom Fuji med en modell, som var tÀnkt att bli den första kommersiella digitalkameran. Eftersom den bara tog bilder med 0,4 megapixel var den fortfarande för dÄlig och kom heller aldrig ut pÄ marknaden.

Det skulle nu vara lÀtt att ge Kodakcheferna rÀtt. Tolv Är efter den första digitalkameran hade tekniken Ànnu inte ens blivit tillrÀckligt bra för att kunna komma ut pÄ marknaden.

Tolv Är för att gÄ frÄn 0,01 megapixel till 0,4. Kamerorna blev, i en linjÀr vÀrld, bara 0,0325 megapixel bÀttre per Är. I den takten skulle det dröja nÀstan 20 Är innan de nÄdde över en megapixel. I en linjÀr vÀrld, som sagt.

Men digital utveckling Àr inte linjÀr, den Àr exponentiell.

FUJIX DS-1P, 1988.

Disruptive

Man kunde lika gÀrna ha noterat att den blivit nÀstan 4000 procent bÀttre och att kvalitén dubblades vartannat Är. DÄ nÄr man över en megapixel mycket snabbare Àn pÄ 18-20 Är.

Redan sex Är senare, 1994, kom en sÄdan kamera.

NC2000 som tog bilder med 1,3 megapixel. TillrÀckligt bra för att komma ut pÄ marknaden. Problemet var bara priset, cirka 150 000 kronor. Alldeles för dyrt för de flesta.

Det problemet hade försvunnit 2002 nÀr Casio lanserade Exilim EX-S1. Den tog ocksÄ bilder med 1,3 megapixel men priset var 98 procent lÀgre Àn Ätta Är tidigare, cirka 3000 kronor.

Casio Exilim EX-S1, 2002

Det var under dessa Är kamera- och filmbranschen förÀndrades dramatiskt. Att sÀlja kamerafilm gick frÄn nÄgot lukrativt till nÄgot som ledde till bankrutt pÄ bara nÄgra Är. Vilket var precis vad som hÀnde med Kodak, företaget som uppfann digitalkameran.

Demonetized - Dematerialized - Democratized

Utvecklingen stannar inte dÀr. I nÀsta steg försvann kameran som fysisk produkt. Den hamnade i en annan produkt. I 2007 Ärs iPhone satt dÀr en kamera i mobilen, som tog bilder med 1,3 megapixel. Kostnaden för hela smartphonen var cirka 4000 kronor.

Första iPhonen.

Steve Sassons 3,6 kilo tunga kamera 1976 vÀgde 2007 nÄgra gram och följde med pÄ köpet.

Nu Àr kameror av bÀttre kvalité tillgÀngliga för miljarder mÀnniskor vÀrlden över. Digitalkameran har blivit demokratiserad.

Ta nÄgra minuter och fundera pÄ produkter, eller tjÀnster, som idag bara finns fysiskt eller precis har blivit digitaliserade. Vad kommer att hÀnda nÀr de gÄr igen de sex stegen? Vilka möjligheter skapar det?


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.