Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
☀ Vind- och solkraft går förbi kol och gas 2024

☀ Vind- och solkraft går förbi kol och gas 2024

Förnyelsebar energi växer snabbt och kommer att stå för 95 procent av all ny energiproduktion 2025.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Sol- och vindkraft kommer att fördubblas under de närmaste fem åren enligt en rapport från International Energy Agency, IEA. Det betyder att sol och vind kommer att generera mer energi än naturgas 2023 och mer än kol 2024.

IEA räknar med att förnyelsebar energi kommer att byggas ut med 198 GW under 2020. Det motsvarar då 90 procent av all ny energikapacitet under året. Fast IEA har också ett än mer optimistiskt scenario där det kommer byggas 234 GW 2020.

Även under det mindre optimistiska scenariot kommer förnyelsebar energi att stå för 90 procent av all ny kapacitet under det här året. Den största utbyggnaden står Kina för som bygger 85 GW. Och trenden kommer att fortsätta tror IEA. 2025 räknar organisationen med att 95 procent av all ny kapacitet kommer att komma från förnyelsebara källor.

Den största utbyggnaden kommer inom solenergi som kommer att fördubblas från 2016 till 2022. Vindkraft kommer att öka med 50 procent under samma period.

En anledning till att solkraft kommer att öka så kraftigt är priset. IEA förutspår att priset på solpaneler ska sjunka med 36 procent till 2025. Det gör att solkraft kommer att bli den billigaste energikällan i stora delar av världen.

Vindkraft kommer också att bli billigare, men bara med 15 procent. IEA menar också att utbyggnaden av vindkraft på land hämmas av svårigheter att får tillstånd samt att närboende inte vill ha vindkraftverk runt knuten. Den stora utbyggnaden av vindkraft kommer därför att ske till havs tror IEA. Där kommer utbyggnaden att fördubblas de närmaste fyra åren.

Den största enskilda källan till förnyelsebar energi är fortfarande vattenkraft som står för mer än hälften av all kapacitet. Men 2024 kommer den siffran att gå under 50 procent och den kommer sedan att fortsätta minska i takt med att alltmer sol- och vind kraft byggs ut.

Bild: Pixabay/Franz Bachinger


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.