Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔌 Sydkorea satsar 360 miljarder pĂ„ att bygga vĂ€rldens största vindkraftsanlĂ€ggning

🔌 Sydkorea satsar 360 miljarder pĂ„ att bygga vĂ€rldens största vindkraftsanlĂ€ggning

Stora satsningar pÄ förnyelsebar energi ska ge Sydkorea möjlighet att avveckla alla kraftverk som gÄr pÄ fossila brÀnslen och Àven stÀnga flera kÀrnreaktorer.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Sydkorea Àr ett av de lÀnder i Sydostasien som Àr mest beroende av fossila brÀnslen, men det vill de nu Àndra pÄ. I fjol presenterade presidenten, Moon Jae-in, en Green New Deal som ska göra landet koldioxidneutral till 2050 och ett viktigt steg pÄ den vÀgen togs i början av februari.

DÄ startade ett projekt för att bygga en ny enorm vindkraftsanlÀggning ute till havs. AnlÀggningen ska ha en maximal kapacitet pÄ 8,2 gigawatt nÀr den stÄr helt klar 2030. Som jÀmförelse kan vi nÀmna att dagens största vindkraftsanlÀggning, i Storbritannien, har en maxkapacitet pÄ 1,12 gigawatt.

Kostnaden kommer att ligga pÄ 48,5 miljarder won, motsvarande cirka 360 miljarder kronor. Det gör anlÀggningen till den bÄde största och dyraste vindkraftsanlÀggningen som fÄtt klartecken hittills. Enligt talespersoner för presidenten kommer den nya vindkraftsanlÀggningen att motsvara sex kÀrnkraftsreaktorer nÀr det gÀller elproduktion.

Med denna och andra utbyggnader rÀknar Sydkorea med att vindkraft ska generera 16,5 gigawatt 2030. Det Àr nÀstan exakt tio gÄnger sÄ mycket som idag dÄ vindkraft producerar 1,67 gigawatt i Sydkorea.

Ser vi till miljöeffekten sÄ sÀger talespersonerna att anlÀggningen ger samma miljöeffekt som att plantera 71 miljoner trÀd. Förutom miljöeffekter sÄ kommer det hÀr att generera en hel del nya jobb. Enligt planerna ska 5 600 personer arbeta med att bygga kraftverken under de nÀrmaste tio Ären.

Totalt rÀknar Sydkorea med att bÄde kunna avveckla alla kraftverk som gÄr pÄ fossila brÀnslen och sju av sina 24 kÀrnkraftverk och ersÀtta dem med förnyelsebar el till 2034. Landet kommer dÀrmed att behöva göra fler stora satsningar pÄ olika förnyelsebara energikÀllor.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.