Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌊 Storskalig energiproduktion frĂ„n tidvatten kommer allt nĂ€rmare

🌊 Storskalig energiproduktion frĂ„n tidvatten kommer allt nĂ€rmare

Den förnyelsebara energiproduktionen vÀxer starkt inom vind och sol. Utbyggnaden sker i allt högre takt men vid sidan av de vÀxer Àven andra tekniker.

Christoffer Skageby
Christoffer Skageby

Dela artikeln

Nu pÄgÄr mÄnga projekt dÀr tidvattnet anvÀnds som energikÀlla. Göteborgsföretaget Minesto ligger bakom ett av de mest uppseendevÀckande. De har installerat en undervattensdrake som förser det fÀröiska elnÀtet med energi.

PÄ FÀröarna har man som mÄl att 2030 ha hundra procent förnyelsebar energi. Det lokala fÀröiska elbolaget SEV har lyft fram tidvatten som en viktig energikÀlla. Minestos VD Martin Edlund har efter den genomförda installationen framhÄllit det som ett historiskt ögonblick.

Minestos system bygger pÄ undervattensdrakar. PÄ varje drake sitter en turbin. KÀlla: Minesto

PÄ andra sidan Atlanten, i East River, New York, pÄgÄr ett annat projekt för att utvinna energi ur tidvatten. Projektet som benÀmns RITE tog i oktober ytterligare ett steg fram nÀr bolaget Verdant Powers teknik med en konstruktion bestÄende av tre turbiner var installerad. Projektet syftar till att vara en för-kommersiell demonstration.

Verdant Powers system bygger pÄ turbiner som Àr fast monterade. KÀlla: Verdant Power

Flertalet bolag utöver Minesto och Verdant Power arbetar aktivt med olika projekt runt om i vÀrlden dÀribland Orbital Marine Power, Sabella och SIMEC Atlantis Energy som har sina egna tekniska lösningar pÄ att utvinna energi ur tidvatten.

SIMEC Atlantis Energy har ett system som bygger pÄ storaskaliga undervattensturbiner. KÀlla: SIMEC Atlantis Energy

Innan uppskalning sker utifrÄn att den nya tekniken ger ett marknadsmÀssigt pris behövs det oftast visst statligt stöd. Tidigare har energi frÄn vind och sol mottagit ekonomiskt stöd men dÀr vind och sol nu har blivit de billigaste energikÀllorna i mÄnga lÀnder.

En process pÄgÄr i Storbritannien för att stödja marin energi i dess utbyggnad dÀribland projekt som utvinner energi ur vÄgorna och tidvattnet. Den brittiska energiministern Kwasi Kwarteng Àr positiv till stöd för att utvinna energi frÄn tidvatten. Vid Wales kust pÄgÄr flera utvecklingsprojekt och politiska företrÀdare frÄn Wales har i de brittiska parlamentet framfört vikten att satsa pÄ nya tekniker kopplade till havets energi.

I EU finns det en mÄlsÀttning om att Är 2050 ha en marin energiproduktion om 40 GW. Inom EU-projektet Tiger ska olika lösningar testas. Projektet lanserades i oktober 2019 och bedöms vara klart 2023.

MÄnga projekt Àr i gÄng och inom en snar framtid sÄ kommer troligen tidvattnets rörelse spela en allt större roll för energiproduktionen.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.