Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
☀ Solpaneler på Australiens flygplatser kan generera el för en hel stad

☀ Solpaneler på Australiens flygplatser kan generera el för en hel stad

Taken på byggnaderna på en flygplats är perfekta för solpaneler och kan minska Australiens beroende av kolkraft.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Om man satte solpaneler på taken på alla byggnader som finns på Australiens största flygplatser skulle det generera el för 136 000 hem. Det visar en undersökning som australiska RMIT University gjort.

I en pressrelease pekar forskarna bakom studien på att flygplatser är speciellt lämpade för solpaneler. För att flygplanen ska kunna landa säkert får det inte finnas några höga träd eller byggnader i närheten av Australiens 21 federala flygplatser.

Det gör att det inte finns något som skuggar solen. Dessutom har byggnaderna på flygplatserna ofta väldigt stora och platta tak som är som gjorda för solpaneler.

Forskarna jämförde hur mycket det skulle löna sig att montera solpaneler på de olika flygplatserna jämfört med en stad. De valde ut staden Bendigo där 17 000 hem redan har solpaneler på taken. Totalt genererar solenergi nära tolv gigawattimmar i Bendigo.

Det visade sig att  om så bara Perths flygplats monterade upp solpaneler överallt där det går så skulle det generera dubbelt så mycket el som alla solpaneler i Bendigo.

– Baserat på vår analys skulle flygplatserna inte bara bli självförsörjande på el om de installerade solpaneler utan även kunna leverera el till elnätet, säger Chayn Sun, en av forskarna bakom studien i ett pressmeddelande.

Nu är inte alla flygplatser lika lämpade för solpaneler som Perth. Men även Melbournes flygplats skulle kunna ge mer el än alla solpaneler i Bendigo. Forskarna studerade bara de 21 federala flygplatserna, men det finns också 150 privatägda flygplatser som är väl lämpade för solpaneler.

– Australien står inför en energikris och ändå står solresurser som taken på flygplatsernas byggnader oanvända. Om vi satte upp solpaneler på alla dessa tak skulle vi kunna minska vår förbränning av kol med 63 000 ton varje år, säger Chayn Sun.

Läs hela studien här.

Bild: Pixabay/Sir Green


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.