Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
☀️ Sol så in i Norden – så mycket ökar solenergin

☀️ Sol så in i Norden – så mycket ökar solenergin

Installation av solenergisystem ökar i alla de nordiska länderna och det kraftigt. Häng med i vår kartläggning som visar varför solenergin växer så in i Norden.

Ingemar Alvbom
Ingemar Alvbom

Dela artikeln

Installation av solenergisystem ökar i hela norden. Ökning gäller både tak- och markbyggda installationer. Talesättet – här är det så mörkt och kallt, verkar allt mer bytas mot ett genuint intresse. I undersökningar om vilket kraftslag man helst vill se mer av i sitt land svarar alla skandinaver otvetydigt solel, i Norge ligger dock vattenkraft lika högt.

Men i takt med att priserna på solceller går neråt och effektiviteten ökar växer insikten om solens möjligheter. För större fastighetsägare är det inte en fråga längre, man ser nyttan och lönsamheten, paneler sätts upp på taken och balansräkningen förbättras.

Visst varierar solinstrålningen på olika platser men solen fungerar även i norden. De soltimmar som nordiska länder förlorar under den mörkare vintern tas igen på sommaren. Vet om att Luleå har fler soltimmar än Melbourne.

Källa: Renewables 2020 Global Status Report

Ser vi på statistiken av solutbyggnaden kommer ganska snart fram en graf som liknar den exponentiella. Detta kommer troligen gälla för alla nordiska länder. Idag står de i olika positioner utifrån sin startposition.

Men vad talar för en sådan utveckling?

Den nedåtgående prisutvecklingen fortsätter och med tiden blir priset oemotståndligt. Vem vill inte ha det lägsta priset, resonemanget blir – varför satsa på andra kraftslag när sol är billigast. Det blir en ekonomisk tyngdlag som konkurrerar ut andra kraftslag.

På många sätt liknar solens position den som vindkraften hade i början på 2000-talet. Få trodde då att det skulle bli något av de där vindsnurrorna som sattes upp men tillväxten har varit kraftig och idag har vinden en betydande del av elmixen i hela norden. Av EU:s elbehov står vinden för 15 procent, ökningen från 2018 till 2019 var 14 procent.

Det är viktigt att peka på kapitalbranschen som nu styr bort sina satsningar och tillgångar från det fossila till förnybara projekt. Bland dem hittar vi olika fonder, försäkringsbolag, banker och på senare tid riktar även BP, Shell, Exxon med flera sina pengar till det förnybara.

Coronaepedemin har också inneburit att ytterligare nytt kapital har frigjorts, de flesta länder styr detta kapital till hållbara satsningar. Det är väldigt stora summor som söker finansieringsobjekt. Just nu saknas projekt för de som vill investera. Allt detta sammantaget indikerar att tillväxten i sol- sektorn kommer bli brutal.

I Norge har vattenkraften varit det stora kraftslaget. Det har alltid funnits el till ett lågt pris. Incitamenten till solinstallationer har varit små. Nu ser vi en stark utbyggnad även i Norge i perioden från 2015 till 2019 ökade man från 5 MW till över 100 MW.

Finland har historiskt sett prioriterat det fossila och kärnkraft, en ny reaktor kommer snart tas i drift, efter år av förseningar tror man på mars 2021. Väldigt mycket vind-el byggs nu i Finland. Men även på solsidan rör det på sig, solintresset ökar och installationerna ökar. Nu byggs det flera mindre solcellsparker, den senaste i Ekenäs 1 MW, produktionen solel har från 2018 till 2019 ökat med 98 procent och lite större ökning blir det sannolikt för 2020. Solel stod för 0,2 procent av elmixen i Finland 2019.

Vindkraften har vuxit sig stor i Danmark men även solinstallationer växer. Den största anläggning byggs nu i Danmark på en gammal flygplats utanför Vejle. Den byggs helt utan statliga stöd vilket visar på hur marknaden har förändrats. Under 2019 stod solelen för 3 procent av den nationella elkonsumtionen men fler stora solparksinstallationer är planerade och solutvecklingen är i full gång.

Installerad solenergi i Norden 2020.

Sverige har vaknat rejält, men just nu vilar många villaägare på hanen tills det nya gröna bidraget kommer 2021. För större marksystem har det däremot lossnat.

Nyss invigdes den hittills största solparken i Sverige på 14 MW. I veckan annonserade ett av Sveriges största solföretag om att de vill bygga en 1 GW anläggning. Till detta kommer flera tillkännagivanden om 100 MW anläggningar. Vi vet därför att solen kommer öka med stora tal under de närmaste åren.

”Det blåser inte jämt och solen skiner inte alltid” är argument som ofta kommer.

Många ondgör sig över det intermittenta och vill se mer planerbar elproduktion. Svaret på detta är lagring och flexibilitet. Vi ser en otrolig utveckling av batterier, priserna sjunker och effektiviteten ökar. Det troliga blir att solinstallationer kommer kompletteras av batterier. Nämnas skall också vätgasen som hela världen verkar hoppas mycket på. Samma här, priserna kommer sjunka effektiviteten öka.

Solelen har kommit till en nivå i ”mörka” Norden där den klarar sig bra på kommersiella villkor. Många satsningar ligger i pipeline och när också Corona-kapitalet växlas in vet vi att denna marknad kommer röra rejält på sig.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.