Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌞 "Sol kommer vara den dominanta energikällan inom 10-20 år"

🌞 "Sol kommer vara den dominanta energikällan inom 10-20 år"

Allt som behövs för en solrevolution finns redan på plats. Det menar Harald Överholm, vd på svenska bolaget Alight, som precis sjösatt Sveriges största solcellspark.

Christian von Essen
Christian von Essen

Dela artikeln

Harald Överholm började intressera sig för möjligheterna med solenergi redan under sina studier vid KTH i början av 00-talet. Därefter fick han möjlighet att plugga vidare vid Cambridge, där han lade fram sin doktorsavhandling om PPA, Power Purchase Agreements.

I dag driver han Stockholmsbolaget Alight, som tar de akademiska PPA-analyserna ut i konkreta affärer. I korthet handlar det om att förse storbolagskunder med kostnadseffektiv solenergi under långa avtalsperioder, exempelvis 10 eller 20 år. Alight bygger och äger solcellsparkerna tillsammans med investerare och pensionsfonder, och kunden får i sin tur en hållbar eltillförsel.

I juli sjösattes en solpark utanför Linköping för Swedbanks räkning. Enligt Överholm är det landets hittills största. Parken ska producera 11,5 MW åt Swedbank varje år, vilket är 30 procent av bankens svenska elförbrukning.

Förra veckan träffade jag Harald Överholm på Alight-kontoret i Stockholm för att försöka förstå vart vi är på väg när det gäller utvecklingen av solenergi. Är det effekten eller priset som hindrar utbredningen? Behövs det mer kapital? Mer forskning kring energilagring?

Nej, allt finns redan på plats, menar Harald, och hänvisar till en rad konvergerande tekniktrender. Det som saknas är smart, AI-baserad mjukvara som kan automatisera frekvensbalans, elpeakar och marknadstransaktioner. Detta håller Alight nu på att utveckla.

Faktum är att sol nyligen har nått lägst kostnad av alla energislag. Måttstocken heter LCOE, Levelized cost of energy, och visar hur mycket effekt man får ut per investerad krona över hela energiinvesteringens livstid.

Med andra ord: när solenergi blir billigt, tillgängligt, effektivt, smart, lagringsbart och tillförlitligt - ja då kan det gå fort.

Lyssna på avsnitt 173 av Heja Framtiden här i spelaren eller på valfri poddplattform.

Och glöm inte att samtidigt beställa boken Vad händer nu med framtiden? 20 visioner om Sverige efter corona!


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.