Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸŒȘ SmĂ„ vindturbiner drivs av fartvinden frĂ„n bilar

đŸŒȘ SmĂ„ vindturbiner drivs av fartvinden frĂ„n bilar

Vindturbiner pÄ lyktstolpar kan ge tillrÀckligt med el för att driva belysningen och mer dÀrtill.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Vindkraftverk behöver inte vara höga bjÀssar ute i skogen eller till havs. De kan ocksÄ bestÄ av en turbin som Àr sÄ liten att den kan sÀttas pÄ en lyktstolpe och ÀndÄ vara sÄ effektiv att den kan driva gatlamporna pÄ stolpen.

Den hÀr idén bakom det brittiska företaget Alpha 311:s nya vindturbiner. Enligt företaget ska turbinerna vara sÄ effektiva att det rÀcker med fartvinden frÄn passerande bilar för att generera tillrÀckligt med el för vÀgbelysningen. Om det sedan blÄser Àr det förstÄs en vÀlkommen bonus, men det ska inte vara nödvÀndigt.

– Om du stĂ„r vid en vĂ€g och en lastbil kör förbi sĂ„ kĂ€nner du vinddraget och det Ă€r energin i det draget som vi fĂ„ngar. Folk har tidigare funderat pĂ„ att sĂ€tta turbiner ovanpĂ„ lyktstolpar eller göra hela stolpen till en turbin. Men det har krĂ€vt att man bygger stolpen sĂ„ frĂ„n början. VĂ„r lösning kan istĂ€llet monteras pĂ„ existerande stolpar, sĂ€ger Barry Thompson, vd För Alpha 311 och uppfinnare av turbinen.

Turbinen Àr tvÄ meter hög och sitter runt lyktstolpen. Den ska enligt Alpha 311:s berÀkningar kunna generera lika mycket el som 21 kvadratmeter med solceller.

Idag finns turbinen bara som en prototyp och varje turbin kostar 20 000 pund (230 000 kronor), men företaget arbetar pÄ att göra den mindre, effektivare och billigare.

LÄngsiktigt Àr idén att turbinerna ska generera sÄ mycket el att de inte bara kan driva lyktstolparna utan Àven sÀlja el via elnÀtet. Alpha 311 skulle dÄ inte sÀlja turbinerna utan istÀllet hyra ut dem till de som Àger lyktstolparna och dela förtjÀnsten frÄn elförsÀljningen med dessa Àgare.

Alpha 311 ska redan förhandla med nÄgra lokala myndigheter i Storbritannien om att testa lösningen i större skala.

Hur det gÄr med satsningen fÄr framtiden utvisa. Men det Àr om inte annat ett exempel pÄ att det fortfarande finns mÄnga möjligheter att komma med nya innovativa lösningar Àven inom mogna teknikomrÄden.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.