Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌪 Små vindturbiner drivs av fartvinden från bilar

🌪 Små vindturbiner drivs av fartvinden från bilar

Vindturbiner på lyktstolpar kan ge tillräckligt med el för att driva belysningen och mer därtill.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Vindkraftverk behöver inte vara höga bjässar ute i skogen eller till havs. De kan också bestå av en turbin som är så liten att den kan sättas på en lyktstolpe och ändå vara så effektiv att den kan driva gatlamporna på stolpen.

Den här idén bakom det brittiska företaget Alpha 311:s nya vindturbiner. Enligt företaget ska turbinerna vara så effektiva att det räcker med fartvinden från passerande bilar för att generera tillräckligt med el för vägbelysningen. Om det sedan blåser är det förstås en välkommen bonus, men det ska inte vara nödvändigt.

– Om du står vid en väg och en lastbil kör förbi så känner du vinddraget och det är energin i det draget som vi fångar. Folk har tidigare funderat på att sätta turbiner ovanpå lyktstolpar eller göra hela stolpen till en turbin. Men det har krävt att man bygger stolpen så från början. Vår lösning kan istället monteras på existerande stolpar, säger Barry Thompson, vd För Alpha 311 och uppfinnare av turbinen.

Turbinen är två meter hög och sitter runt lyktstolpen. Den ska enligt Alpha 311:s beräkningar kunna generera lika mycket el som 21 kvadratmeter med solceller.

Idag finns turbinen bara som en prototyp och varje turbin kostar 20 000 pund (230 000 kronor), men företaget arbetar på att göra den mindre, effektivare och billigare.

Långsiktigt är idén att turbinerna ska generera så mycket el att de inte bara kan driva lyktstolparna utan även sälja el via elnätet. Alpha 311 skulle då inte sälja turbinerna utan istället hyra ut dem till de som äger lyktstolparna och dela förtjänsten från elförsäljningen med dessa ägare.

Alpha 311 ska redan förhandla med några lokala myndigheter i Storbritannien om att testa lösningen i större skala.

Hur det går med satsningen får framtiden utvisa. Men det är om inte annat ett exempel på att det fortfarande finns många möjligheter att komma med nya innovativa lösningar även inom mogna teknikområden.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.