Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🛾 Shields up – amerikanska flygvapnet utvecklar ”energisköldar”

🛾 Shields up – amerikanska flygvapnet utvecklar ”energisköldar”

VÀldig smÄ och kraftfulla lasrar kan automatiskt skjuta ner alla inkommande missiler och pÄ sÄ sÀtt skapa ett sorts sköld runt flygplan, skepp och andra fordon.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Den som har sett science fiction-serien Star Trek har sĂ€kert hört uttrycket ”Shields Up!” otaliga gĂ„nger. I serien innebĂ€r det att en sorts kraftfĂ€lt omsluter hela rymdskeppet och skyddar det frĂ„n angrepp. Nu hĂ„ller amerikanska flygvapnet, USAF, pĂ„ att ta de första stegen till att utveckla nĂ„got som pĂ„minner lite om sköldarna i Star Trek, enligt Interesting Engeneering.

Nu rör det sig inte om nÄgra mystiska kraftfÀlt utan snarare om en mÀngd laservapen som skapar ett sorts paraply som inga missiler ska kunna ta sig igenom. För att det ska bli möjligt mÄste dagens lasrar bli bÄde mycket mindre och mer kraftfulla.

USAF ser lÄngsiktigt pÄ sköldtekniken och den ingÄr i en plan för de nÀrmaste 40 Ärens vapenutveckling. DÄ rÀknar USAF med att kunna utveckla nanolasersystem som Àr sÄ smÄ att det gÄr att ha mÀngder med megawattlasrar pÄ exempelvis ett flygplan. Med framtida och oerhört exakta vapenkontrollsystem skulle lasrarna dÄ automatiskt kunna skjuta ner alla missiler och kanske Àven kulor som kommer emot planet.

Ett stort landsomfattande system av Ànnu kraftfullare lasrar skulle kunna bygga upp en sköld som skyddar ett helt land eller en region mot alla ballistiska missiler. NÄgot som skulle göra dagens kÀrnvapenmissiler i stort sett oanvÀndbara i krig.

Nu lÀr det dröja mÄnga Är eller decennier innan lasersköldar och kontrollsystem Àr tillrÀckligt bra för att fungera som ett riktigt sköld, men arbetet Àr redan i full gÄng inom det amerikanska försvaret. Flygvapnet har redan testat Self-protect High-energy Laser, Shield. Det Àr ett experimentellt lasersystem som ska visa om det fungerar att anvÀnda lasrar pÄ ett plan för att skjuta ner inkommande missiler.

Amerikanska armén Ä sin sida ska under nÀsta Är testa Tactical Ultrashort Pulsed Laser som ska kunna generera en terrawatt under en vÀldigt kort tid.

Det amerikanska försvaret lÀr satsa stora pengar pÄ att utveckla sköldteknik under de nÀrmaste decennierna och chansen Àr stor att det kan ge nya möjligheter för civila tillÀmpningar. Laser anvÀnds redan för allt frÄn att mÀta avstÄnd till ögonkirurgi. Vad vi kan göra med smÄ, billiga, kraftfulla och vÀldigt exakta lasrar nÀr det gÀller kommunikationssystem, identifiera farliga Àmnen och utforska kosmos kan vi bara gissa oss till nu.

Bild: USAF


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.