Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🛸 Shields up – amerikanska flygvapnet utvecklar ”energisköldar”

🛸 Shields up – amerikanska flygvapnet utvecklar ”energisköldar”

Väldig små och kraftfulla lasrar kan automatiskt skjuta ner alla inkommande missiler och på så sätt skapa ett sorts sköld runt flygplan, skepp och andra fordon.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Den som har sett science fiction-serien Star Trek har säkert hört uttrycket ”Shields Up!” otaliga gånger. I serien innebär det att en sorts kraftfält omsluter hela rymdskeppet och skyddar det från angrepp. Nu håller amerikanska flygvapnet, USAF, på att ta de första stegen till att utveckla något som påminner lite om sköldarna i Star Trek, enligt Interesting Engeneering.

Nu rör det sig inte om några mystiska kraftfält utan snarare om en mängd laservapen som skapar ett sorts paraply som inga missiler ska kunna ta sig igenom. För att det ska bli möjligt måste dagens lasrar bli både mycket mindre och mer kraftfulla.

USAF ser långsiktigt på sköldtekniken och den ingår i en plan för de närmaste 40 årens vapenutveckling. Då räknar USAF med att kunna utveckla nanolasersystem som är så små att det går att ha mängder med megawattlasrar på exempelvis ett flygplan. Med framtida och oerhört exakta vapenkontrollsystem skulle lasrarna då automatiskt kunna skjuta ner alla missiler och kanske även kulor som kommer emot planet.

Ett stort landsomfattande system av ännu kraftfullare lasrar skulle kunna bygga upp en sköld som skyddar ett helt land eller en region mot alla ballistiska missiler. Något som skulle göra dagens kärnvapenmissiler i stort sett oanvändbara i krig.

Nu lär det dröja många år eller decennier innan lasersköldar och kontrollsystem är tillräckligt bra för att fungera som ett riktigt sköld, men arbetet är redan i full gång inom det amerikanska försvaret. Flygvapnet har redan testat Self-protect High-energy Laser, Shield. Det är ett experimentellt lasersystem som ska visa om det fungerar att använda lasrar på ett plan för att skjuta ner inkommande missiler.

Amerikanska armén å sin sida ska under nästa år testa Tactical Ultrashort Pulsed Laser som ska kunna generera en terrawatt under en väldigt kort tid.

Det amerikanska försvaret lär satsa stora pengar på att utveckla sköldteknik under de närmaste decennierna och chansen är stor att det kan ge nya möjligheter för civila tillämpningar. Laser används redan för allt från att mäta avstånd till ögonkirurgi. Vad vi kan göra med små, billiga, kraftfulla och väldigt exakta lasrar när det gäller kommunikationssystem, identifiera farliga ämnen och utforska kosmos kan vi bara gissa oss till nu.

Bild: USAF


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.