Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🛱 Shell har nĂ„tt ”peak oil” och nu kommer oljeproduktionen att minska varje Ă„r

🛱 Shell har nĂ„tt ”peak oil” och nu kommer oljeproduktionen att minska varje Ă„r

Oljebolagen ser början pÄ slutet för fossila brÀnslen och satsar istÀllet pÄ förnyelsebar energi.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Även en del av oljebolagen börjar nu se slutet för produktionen av fossila brĂ€nslen. Produktionen kommer att fortsĂ€tta i mĂ„nga Ă„r Ă€n, men vi kan se en nedĂ„tgĂ„ende trend. Royal Dutch Shell skriver nĂ€mligen i ett strategidokument att de rĂ€knar med att de aldrig kommer att producera sĂ„ mycket olja och gas som de gjorde 2019.

IstĂ€llet kommer produktionen att minska med 1–2 procent varje Ă„r. Allt mer av oljan kommer Ă€ven att gĂ„ till material och kemikalier och inte till brĂ€nsle. Det gör ocksĂ„ att Shell nĂ„dde sina största koldioxidutslĂ€pp 2018. UtslĂ€ppen ska nu sjunka med 45 procent till 2035 och vara nere pĂ„ noll 2050. För att tĂ€cka upp intĂ€ktsminskningen ska Shell satsa stort pĂ„ förnyelsebar energi istĂ€llet och sĂ€lja elektricitet istĂ€llet för olja och gas.

FörÀndringen Àr inte sÄ snabb som mÄnga skulle önska. Men det Àr ÀndÄ mycket bÀttre att oljebolagen försöker Àndra affÀrsmodell för att fÄ ner sin miljöpÄverkan istÀllet för att kÀmpa med nÀbbar och klor för att bevara status quo.

En del oljebolag som Exxon Mobile och Chevron verkar i och för sig fortfarande hoppas att konsolidering ska göra att de kan fortsÀtta producera olja ungefÀr som tidigare. Men andra Àr mer inne pÄ Shells linje.

BP meddelade till exempel i fjol att de rÀknade med att minska sin produktion av olja och gas med 40 procent till 2030. Samtidigt ska företaget investera fem miljarder dollar per Är under samma period för att bygga totalt 50 gigawatt förnyelsebar energiproduktion.

Oljebolag som Shell och BP var redan tidigare inne pÄ att minska sitt beroende av olje- och gasproduktion, men pandemin verkar ha snabbat pÄ arbetet. BP skrev till exempel av 17,5 miljarder dollar i tillgÄngar pÄ grund av minskad efterfrÄgan av fossila brÀnslen under pandemin.

SÄ Àven om nÄgra oljebolag hoppas pÄ en tillbakagÄng till hur det var tidigare blir det allt klarare för allt fler att vi har sett ett trendbrott. Oljan kommer att minska och den förnyelsebara energiproduktionen kommer att öka.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.