Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌞 Renare luft = mer solenergi

🌞 Renare luft = mer solenergi

Coronakrisens inverkan på fri mobilitet ger en lång rad negativa effekter på ekonomi, jobb och företagande. Men det går att hitta positiva aspekter av en inbromsad transportsektor - bland annat renare luft och effektivare solpaneler.

Christian von Essen
Christian von Essen

Dela artikeln

Från flera platser i världen har vi fått höra om hur luftkvaliteten förbättrats avsevärt under pandemin. Bland annat har luftföroreningar sjunkit drastiskt i Indien.

I relation till coronaviruset kan det vara värt att påminna om att luftföroreningar uppges bidra till en för tidig död för sju miljoner personer globalt varje år, enligt WHO. Lyssna gärna på min poddintervju med Sara Alsén för mer info om luftens viktiga roll.

Men med renare luft kommer också en annan positiv sidoeffekt. Det visar sig nämligen att solpanelerna kan producera elektricitet med betydligt högre output än tidigare.

I Tyskland har man sett rekordhöga nivåer: under måndag 20 april producerades inte mindre än 40 procent av landets energi med solen som källa. Förnybar energi stod därmed för hela 78 procent av effekten just den dagen.

Detta innebär förstås inte att situationen är så här över hela året. Sammantaget beräknas Tysklands förnybara energiproduktion i dag uppgå till ungefär 40 procent - en andel som enligt regeringen ska upp till 65 procent år 2030. År 2038 ska kolkraften stängas ner i landet.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.