Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ›ąïž Olja och gas - den största och bĂ€sta förĂ€ndringen av en industri nĂ„gonsin

đŸ›ąïž Olja och gas - den största och bĂ€sta förĂ€ndringen av en industri nĂ„gonsin

Sex av vÀrldens tio största företag Àr inom olje- & gasbranschen. Men förnybar energi har förstört deras affÀrsmodell i den största förÀndringen av en industri nÄgonsin. Om du vill ha en positiv pÄverkan pÄ vÀrlden och bli rikare Àn en oljeschejk, dÄ Àr energibranschen nÄgot för dig.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Det hÀr Àr en artikel för Premium Supporters, öppnad för dig genom deras bidrag till Warp News. LÀs mer om och bli en Premium Supporter.

Alla vet att olje- och gasindustrin Àr enorm. Men det Àr svÄrt att ta in hur stor den faktiskt Àr. Sex av de tio företag med största intÀkter i vÀrlden finns inom olje- och gasindustrin.

FrÄn Wikipedia.

Efter att Saudi Aramco börsnoterades 2019 blev det vÀrldens första företag vÀrt tvÄ biljoner dollar.

Det sÀger ÀndÄ inte allt om hur stort olja och gas Àr. Det finns 18 sÄ kallade petrostater, lÀnder som Àr starkt beroende av export av olja och gas. LÀnder vars existens och internationella status till stor del vilar pÄ deras olje- och gasfÀlt.

Flera krig har direkt eller indirekt utkÀmpats om olja. Den irakiska invasionen av Kuwait och den USA-ledda koalitionen som sparkade ut dem Àr det mest uppenbara exemplet.

Allt detta Àr pÄ vÀg att förÀndras

Jag har tidigare skrivit om hur vansinnigt lÄgt pris för solenergi hÄller pÄ att bli och hur snabbt det sjunker. 2015 nÄdde vi för första gÄngen punkten dÀr ny solenergi var billigare Àn att bygga ny fossilberoende energiproduktion. Sedan 2010 har solpriserna sjunkit 85 procent, enligt Bloomberg.

FrÄn Bloomberg.

Under de kommande tio Ären kommer priset troligen att nÄ den nivÄ dÀr det Àr billigare att bygga ny solenergiproduktion Àn att fortsÀtta driva redan byggda kol- och gasanlÀggningar. Det kommer att vara en bÀttre investering att stÀnga gasverket och lÀgga pengarna pÄ solenergiproduktion.

Priset pÄ vindkraft sjunker ocksÄ, en minskning med 49 procent sedan 2010. Vindkraft Àr den mest anvÀnda förnybara energikÀllan i USA.

Batterier Àr viktiga i den rena energimixen. Priserna har sjunkit 85 procent sedan 2010 och vi ser att flera stora batterifabriker byggs.

Kol visar vÀgen

Kol Àr en föregÄngare till vad som kommer att hÀnda med olja och gas. Det fossila brÀnslet som gjorde den industriella revolutionen möjlig fasas nu ut i stora delar av vÀrlden. Sverige stÀngde sitt sista kolkraftverk tidigare i Är. Det rÄkar vara belÀget bara nÄgra hundra meter frÄn min lÀgenhet i Stockholm. Kolkraft Àr snabbt pÄ vÀg ut i EU och förnybar energi Àr nu större Àn fossilenergi för första gÄngen. Vi ser samma trend i USA.

Goldman Sachs kommer inte att investera i ny kolkraft och nya kolgruvor. VÀrldens största kapitalförvaltare, BlackRock, med över 7 biljoner dollar i förvaltning, sÀger nÄgot liknande och belyser den oförutsÀgbarhet som klimatförÀndringar ger lÄngsiktiga investeringar.

NÀr allt detta sker i stor skala, det Àr dÄ den verkliga förÀndingen slÄr till.

Naturligtvis Àr energiproduktion inte den enda anvÀndningen av olja och gas. NÀstan alla transporter drivs av olja i olika former, men som vi vet förÀndras det ocksÄ. Tesla leder utvecklingen, och alla andra följer i en förÀndring mot elfordon och bort frÄn fossila brÀnslen.

Det nuvarande oljepriset Àr en glimt av framtiden

Om olje- och gasföretagen inte kan förÀndra sig och stÀlla om till energiproduktion av förnybart, dÄ kommer de att gÄ under. Samma saker gÀller för petrostaterna.

The Economist skriver att det lÄga oljepriset vi ser nu "Àr ett glimt av framtiden", och att petrostaternas budget inte lÀngre gÄr ihop.

“Algeria needs the price of Brent crude, an international benchmark for oil, to rise to $157 a barrel. Oman needs it to hit $87. No Arab oil producer, save tiny Qatar, can balance its books at the current price, around $40.”

Den största och bÀsta förÀndringen nÄgonsin?

FörĂ€ndringen av olja och gas kommer att vara den största “disruption” av en industri nĂ„gonsin i mĂ€nsklig historia. Vi Ă€r i början av det, och det kommer inte att ske över en natt; mer troligt kommer det att ta Ă„rtionden. Men det kommer Ă€ndĂ„ bli dramatiskt.

Bara förÀndringarna i geopolitiken Àr omfattande. De arabiska diktaturerna med sitt bedrövliga track record för mÀnskliga rÀttigheter kommer förlora mycket av sin internationella kraft. Demokratier kan sluta fjÀska för mördare som Mohammad bin Salman.

Att ersÀtta olja och gas med ren energi kommer att vara en lisa för vÄr jord och för oss. Bara partiklar och smog dödar miljoner mÀnniskor varje Är. Och klimatförÀndringar Àr ett av de största hoten för mÀnskligheten och livet pÄ jorden som vi stÄr inför.

SÄ förÀndringen Àr inte bara stor, den Àr vÀldigt bra.

PÄverka vÀrlden - och bli snuskigt rik

Vill du tjÀna mer pengar Àn en oljeschejk och samtidigt göra vÀrlden bÀttre? Jag kan inte tÀnka mig ett större och bÀttre tillfÀlle Àn inom energiomrÄdet. För Àven om de nuvarande olje- och gasföretagen försvinner, kommer energibranschen inte att göra det. Den kommer fortfarande att vara vÀrd biljoner dollar.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.