Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌊 Ocean Battery - en lösning för att lagra förnybar energi

🌊 Ocean Battery - en lösning för att lagra förnybar energi

Användningen av förnybar energi har ökat de senaste åren. Nu är ett av de få kvarstående problemen bristen på funktionella energilagringssystem. En holländsk startup har nyligen uppfunnit ett energilagringssystem som fungerar enligt samma principer som en vattenkraftsdamm.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Den ökade användningen av förnybar energi har fortfarande problem att hitta funktionella och effektiva energilagringssystem. En holländsk startup, kallad Ocean Grazer, har uppfunnit Ocean Battery, ett energilagringssystem som fungerar efter samma principer som en vattenkraftsdamm.

Systemet är designat för att installeras på havets botten nära flytande solenergiparker eller havsbaserade vindkraftverk. Energilagringsenheten har tre nyckelkomponenter: en flexibel blåsa, betongreservoarer och maskinenheter som innehåller pumpar och turbiner.

New Atlas beskriver att betongreservoaren ligger nedgrävd i havsbotten och kan rymma upp till 20 miljoner liter sötvatten som lagras under lågt tryck. Ett system av turbiner och pumpar förbinder reservoaren med den flexibla blåsan på havsbotten. Genom att använda överskottet av elektricitet från förnybara källor så kan vatten pumpas från reservoaren in i blåsan. När energin sedan behövs så kan blåsan släppa tillbaka sötvattnet ned i reservoaren. Det sker genom att havsvattnet ovanför, genom sitt tryck, pressar sötvattnet ur blåsan. På sin väg från blåsan tillbaka till reservoaren får sötvattnet turbinerna att snurra och skapar på så vis elektricitet som matas ut i elnätet.

Enligt Ocean Grazer-teamet har det nya systemet en effektivitet på mellan 70 och 80 procent och kan köra ett obegränsat antal cykler under sin livstid, som är mer än 20 år. Ocean Battery har en kapacitet på 10 MWh och teamet hävdar att detta kan förbättras ytterligare för att öka den allmänna kapaciteten.

♻️ 5 huge renewable energy projects you should know about
Massive renewable energy projects are underway all across the globe. Here are five interesting large-scale projects that you should know about.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.