Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
☀ Nya solceller blir 20 procent effektivare än dagens paneler

☀ Nya solceller blir 20 procent effektivare än dagens paneler

Solpaneler byggda med en kombination av kisel och materialet perovskit är de mest effektiva panelerna hittills.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Det brittiska företaget Oxford PV har konstruerat en ny solcell som är betydligt mer effektiv än dagens solpaneler. Genom att lägga en tunn film av materialet perovskit över en vanlig kiselbaserad solcell har forskarna lyckats konvertera 29,52 procent av solenergin till el. Vanliga kiselbaserade solceller ligger normalt runt 15–20 procents effektivitet.

Kiselbaserade solceller anses också ha en maximal effekt runt 30 procent, men den gränsen räknar forskarna på Oxford PV att kunna överskrida.

– Våra solceller kommer att accelerera övergången till solenergi och hjälpa oss att tackla de allt värre problemen med klimatförändring. Vi har en klar plan för hur vi ska utveckla den här tekniken så att den kommer över 30 procent, säger Frank P Averdung, vd på Oxford PV i ett pressmeddelande.

Oxford PVs solpaneler är så kallade tandempaneler. Kisel används för att absorbera de långa våglängderna medan perovskit absorberar de korta våglängderna. På så sätt går det att få ut mer el än om man bara använder ett ämne.

Genom att använda kiselbaserade solpaneler som bas räknar Oxford PV med att snabbt kunna ta sina solceller från dagens prototyp till en kommersiellt tillgänglig produkt. 2022 räknar företaget med att kunna sälja paneler för montering på hustak. De panelerna ska då generera 20 procent mer el än traditionella solpaneler.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.