Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔋 Ny superkondensator anvĂ€nder polymer frĂ„n vĂ€xter för att ladda snabbare

🔋 Ny superkondensator anvĂ€nder polymer frĂ„n vĂ€xter för att ladda snabbare

Ny superkondensator laddar snabbare och hÄller mer laddning med hjÀlp av material frÄn naturen.

Per Pettersson
Per Pettersson

Dela artikeln

Elektroder och kondensatorer har blivit en allt viktigare del av vÄrt liv i takt med att vi bÄde fÄr fler elektriska prylar som behöver laddas och att vi elektrifierar vÄr fordonsflotta och andra delar av vÄr vardag. Elektrisk utrustning blir dÀrmed beroende av Àmnen som inte alltid Àr tillgÀngliga, billiga eller miljövÀnliga i lÀngden.

För att göra vÄr elektrifierade vardag mer hÄllbar har det lÀnge funnits mÄlsÀttningar att introducera mer naturliga, förnyelsebara material i tillverkningen. Nackdelen Àr att dessa material inte alltid har vÀl utforskade och kÀnda elektriska egenskaper. Varje gÄng nya material blir tillgÀngliga med kÀnda, stabila egenskaper Àr det dÀrför en framgÄng.

Nyligen presenterade ett forskarteam en lösning för att skapa superlektroder med mangandioxid och lignin, en polymer som förekommer naturligt i trÀ och fungerar som bindmedel. Genom att kemiskt behandla ligninet och fÄ det att reagera med mangandioxiden, och dÀrefter kombinera det med aluminium, skapades en fungerande elektrod som kan anvÀndas i superkondensatorer.

Superkondensatorer Àr stora kapacitorer och har som uppgift att hÄlla en elektrisk laddning tills det Àr dags att avge den, och fungerar pÄ sÄ sÀtt som batterier. Skillnaden frÄn vanliga batterier Àr att superkondensatorer kan ladda och urladda mycket snabbare, vilket gör det möjligt att minska laddningstiden rejÀlt. Fördelen med den nya superkondensatorn Àr att den, vid den mest optimala blandningen av lignin och mangandioxid, kan hÄlla ca 900 gÄnger mer elektrisk laddning Àn vad som uppmÀtts för tidigare superkondensatorer.

Foto: Hong Liang/Texas A&M


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.