Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Nu har vi äntligen ett supraledande material som fungerar i rumstemperatur

💡 Nu har vi äntligen ett supraledande material som fungerar i rumstemperatur

Ett nytt material leder elektricitet utan någon resistans, vilket öppnar dörren för supereffektiva elnät, snabbare elektronik, bilar som svävar och mycket mer.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Forskare vid University of Rochester i USA har gjort en potentiellt revolutionerande upptäckt. De har lyckats skapa ett material som är supraledande i rumstemperatur.

Supraledning i rumstemperatur har varit något av den heliga graalen för forskare sedan effekten upptäcktes 1911. Hittills har supraledning bara fungerat i extremt låga temperaturer (ca -140 °C )och lägre), men nu har vi ett material som är supraledande i rumstemperatur.

Forskarna vid University of Rochester har skapat ett material, bestående av väte, kol och kväve, som är supraledande vid 15 °C.

För att göra kombinationen supraledande pressade forskarna samman materialen med diamantstädcell som kan åstadkomma ett tryck som motsvarar trycket i jordens kärna. Mer precist krävdes det ett tryck motsvarande 2,6 miljoner gånger det atmosfäriska trycket vid havsnivå.

Det är en process som inte kan användas för att massproducera material så det lär dröja ett tag innan vi kan se de första tillämpningarna i vår vardag. Men forskarna letar nu efter metoder för att kunna massproducera det supraledande materialet.

Om och när forskarna kan hitta en metod för kommersiell massproduktion kan det ge stora effekter runt om i världen. Forskarna själva pekar på att supraledning bland annat kan användas till:

· Elnät som överför el utan några energiförluster. I dagens elnät försvinner 200 MWh värt 20 miljarder dollar varje år enbart i USA.

· Nya metoder att driva svävartåg och andra fordon som då inte behöver förlora någon kraft till friktion.

· Snabbare elektronik som datorer och mobiler.

Än finns det mycket att göra innan vi kan massproducera supraledande material. Men bara det faktum att ett forskarlag har lyckats lär få många andra forskare att nu lägga i en högre växel. Så förhoppningsvis får vi se många positiva nyheter inom det här området inom en snar framtid.

Läs hela artikeln här (betallänk).


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.