Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💡 Nu har vi Ă€ntligen ett supraledande material som fungerar i rumstemperatur

💡 Nu har vi Ă€ntligen ett supraledande material som fungerar i rumstemperatur

Ett nytt material leder elektricitet utan nÄgon resistans, vilket öppnar dörren för supereffektiva elnÀt, snabbare elektronik, bilar som svÀvar och mycket mer.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Forskare vid University of Rochester i USA har gjort en potentiellt revolutionerande upptÀckt. De har lyckats skapa ett material som Àr supraledande i rumstemperatur.

Supraledning i rumstemperatur har varit nÄgot av den heliga graalen för forskare sedan effekten upptÀcktes 1911. Hittills har supraledning bara fungerat i extremt lÄga temperaturer (ca -140 °C )och lÀgre), men nu har vi ett material som Àr supraledande i rumstemperatur.

Forskarna vid University of Rochester har skapat ett material, bestÄende av vÀte, kol och kvÀve, som Àr supraledande vid 15 °C.

För att göra kombinationen supraledande pressade forskarna samman materialen med diamantstÀdcell som kan Ästadkomma ett tryck som motsvarar trycket i jordens kÀrna. Mer precist krÀvdes det ett tryck motsvarande 2,6 miljoner gÄnger det atmosfÀriska trycket vid havsnivÄ.

Det Àr en process som inte kan anvÀndas för att massproducera material sÄ det lÀr dröja ett tag innan vi kan se de första tillÀmpningarna i vÄr vardag. Men forskarna letar nu efter metoder för att kunna massproducera det supraledande materialet.

Om och nÀr forskarna kan hitta en metod för kommersiell massproduktion kan det ge stora effekter runt om i vÀrlden. Forskarna sjÀlva pekar pÄ att supraledning bland annat kan anvÀndas till:

· ElnÀt som överför el utan nÄgra energiförluster. I dagens elnÀt försvinner 200 MWh vÀrt 20 miljarder dollar varje Är enbart i USA.

· Nya metoder att driva svÀvartÄg och andra fordon som dÄ inte behöver förlora nÄgon kraft till friktion.

· Snabbare elektronik som datorer och mobiler.

Än finns det mycket att göra innan vi kan massproducera supraledande material. Men bara det faktum att ett forskarlag har lyckats lĂ€r fĂ„ mĂ„nga andra forskare att nu lĂ€gga i en högre vĂ€xel. SĂ„ förhoppningsvis fĂ„r vi se mĂ„nga positiva nyheter inom det hĂ€r omrĂ„det inom en snar framtid.

LÀs hela artikeln hÀr (betallÀnk).


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.