Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌊💨☀️ Ny plattform som gör förnybar energi mer tillgänglig testas utanför Greklands kust

🌊💨☀️ Ny plattform som gör förnybar energi mer tillgänglig testas utanför Greklands kust

Energi alstras allt oftare till havs. Vanligast är vindkraftverk utanför kusterna men även vågenergi är på uppgång. Nu till sommaren testas den första plattformen som integrerar våg-, vind- och solkraft i en lösning.

Per Pettersson
Per Pettersson

Dela artikeln

Det tyska företaget SINN Power har sedan 2015 levererat lösningar för att alstra energi från vågkraft. Nu tar de nästa steg och med start senare i sommar kommer de att testa en plattform utanför Greklands kust som inte bara använder vågkraft för att alstra energi, utan kombinerar detta med solpaneler och vindkraftverk. Lösningen är dessutom modulär och kan anpassas efter olika förutsättningar och behov på ett enkelt och kostnadseffektivt sätt. Plattformen är dessutom flytande och behöver därför inte kostsam förankring i havsbottnen.

"Modulärt tänkande har varit en del av vår affärsidé sen vi började utforma marina tekniker, något som möjliggör flexibilitet och en större bredd i applikationerna" säger Dr. Phillip Sinn, VD på SINN Power.

Med hjälp av den modulära plattformen kan energibehovet lösas för exempelvis turistöar men den kan också komplettera vindkraftparker runt kusterna på andra ställen. Genom att den flyter blir det möjligt att placera den på platser där exempelvis vindkraftparker inte är lämpliga eller möjliga att bygga. Plattformen klarar att stå emot vågor upp till sex meters höjd.

Plattformarna kommer även att ha sensorer som skickar data till servicecenter i land. Genom analys av data kan serviceplaner anpassas för varje enskild plattform och det går att förutse problem och åtgärda dem innan något på plattformen går sönder.

Varje enhet kommer att ha fyra vågkraftverk som alstrar ström utifrån vågornas intensitet i området. Beroende på klimat och väderförhållanden kan dessa kompletteras med solpaneler med upp till 20 kW effekt samt vindkraftverk på upp till 6 kW.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.