Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸŒŠđŸ’šâ˜€ïž Ny plattform som gör förnybar energi mer tillgĂ€nglig testas utanför Greklands kust

đŸŒŠđŸ’šâ˜€ïž Ny plattform som gör förnybar energi mer tillgĂ€nglig testas utanför Greklands kust

Energi alstras allt oftare till havs. Vanligast Àr vindkraftverk utanför kusterna men Àven vÄgenergi Àr pÄ uppgÄng. Nu till sommaren testas den första plattformen som integrerar vÄg-, vind- och solkraft i en lösning.

Per Pettersson
Per Pettersson

Dela artikeln

Det tyska företaget SINN Power har sedan 2015 levererat lösningar för att alstra energi frÄn vÄgkraft. Nu tar de nÀsta steg och med start senare i sommar kommer de att testa en plattform utanför Greklands kust som inte bara anvÀnder vÄgkraft för att alstra energi, utan kombinerar detta med solpaneler och vindkraftverk. Lösningen Àr dessutom modulÀr och kan anpassas efter olika förutsÀttningar och behov pÄ ett enkelt och kostnadseffektivt sÀtt. Plattformen Àr dessutom flytande och behöver dÀrför inte kostsam förankring i havsbottnen.

"ModulÀrt tÀnkande har varit en del av vÄr affÀrsidé sen vi började utforma marina tekniker, nÄgot som möjliggör flexibilitet och en större bredd i applikationerna" sÀger Dr. Phillip Sinn, VD pÄ SINN Power.

Med hjÀlp av den modulÀra plattformen kan energibehovet lösas för exempelvis turistöar men den kan ocksÄ komplettera vindkraftparker runt kusterna pÄ andra stÀllen. Genom att den flyter blir det möjligt att placera den pÄ platser dÀr exempelvis vindkraftparker inte Àr lÀmpliga eller möjliga att bygga. Plattformen klarar att stÄ emot vÄgor upp till sex meters höjd.

Plattformarna kommer Àven att ha sensorer som skickar data till servicecenter i land. Genom analys av data kan serviceplaner anpassas för varje enskild plattform och det gÄr att förutse problem och ÄtgÀrda dem innan nÄgot pÄ plattformen gÄr sönder.

Varje enhet kommer att ha fyra vÄgkraftverk som alstrar ström utifrÄn vÄgornas intensitet i omrÄdet. Beroende pÄ klimat och vÀderförhÄllanden kan dessa kompletteras med solpaneler med upp till 20 kW effekt samt vindkraftverk pÄ upp till 6 kW.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.