Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🇲🇿 Moçambique får första lagringsanläggningen för solenergi

🇲🇿 Moçambique får första lagringsanläggningen för solenergi

Moçambique bygger ett solenergisystem för motsvarande 32 miljoner US-dollar som består av solpaneler och batterilagring i stor skala. Det första i sitt slag i landet.

Khumbu Muleya
Khumbu Muleya

Dela artikeln

Moçambique har börjat bygga ett solenergisystem för motsvarande 32 miljoner US-dollar. Systemet består av både solpaneler och batterilagring och är det första i sitt slag i landet.

Projektet, som ligger i Tetereane-distriktet i Cuamba, Niassa-provinsen, består av solpaneler motsvarande 19MWp (15MWac) och batterilagring på 2MW (7MWh) enligt Institute for Energy Economics and Financial Analysis, IEEFA .

IEEFA rapporterar att projektägarna, Globeleq, kommer att sälja elektricitet från anläggningen till landets nationella elföretag Electricidade de Moçambique (EDM) enligt ett 25-årigt avtal.

EDM meddelar också att två ledningar om 33kV också ska byggas för att ansluta anläggningen till den lokala transformatorstationen.

Globeleqs utvecklingschef Jonathan Hoffman berättade för IEEFA att projektet är avgörande för att tillhandahålla el i landet.

– [Projektet är en] föregångare för framtida energilagring i Moçambique och regionen, säger Hoffman.

Enligt IEEFA samarbetar Globeleq med EDM och Source Energia för att starta projektet.

Moçambique är en avgörande aktör inom elproduktion i södra Afrika och exporterar för närvarande överskottsenergi till grannländer som Zimbabwe via en plattform som kallas Southern African Power Pool (SAPP). I medlemskapet omfattas även andra sydafrikanska länder som Sydafrika, Botswana, Namibia, Tanzania, Lesotho och Demokratiska republiken Kongo.

Vissa länder i södra Afrika står inför strömbrist och fyller för närvarande behov genom import. Det finns dock en samlad insats bland medlemsstaterna för att öka energiproduktionen genom att både renovera och utöka befintliga projekt.

Zimbabwe siktar till exempel på att vara självförsörjande till år 2023. Detta kommer att uppnås genom att bygga ut Hwange kraftstation med ytterligare 600 MW till det nationella nätet.

Liksom de flesta länder i södra Afrika, siktar Moçambique på att ge alla medborgare tillgång till energi 2030. Projektet är ett svar på en växande el-efterfrågan i Niassa-provinsen.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.