Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ‡Č🇿 Moçambique fĂ„r första lagringsanlĂ€ggningen för solenergi

đŸ‡Č🇿 Moçambique fĂ„r första lagringsanlĂ€ggningen för solenergi

Moçambique bygger ett solenergisystem för motsvarande 32 miljoner US-dollar som bestÄr av solpaneler och batterilagring i stor skala. Det första i sitt slag i landet.

Khumbu Muleya
Khumbu Muleya

Dela artikeln

Moçambique har börjat bygga ett solenergisystem för motsvarande 32 miljoner US-dollar. Systemet bestÄr av bÄde solpaneler och batterilagring och Àr det första i sitt slag i landet.

Projektet, som ligger i Tetereane-distriktet i Cuamba, Niassa-provinsen, bestÄr av solpaneler motsvarande 19MWp (15MWac) och batterilagring pÄ 2MW (7MWh) enligt Institute for Energy Economics and Financial Analysis, IEEFA .

IEEFA rapporterar att projektÀgarna, Globeleq, kommer att sÀlja elektricitet frÄn anlÀggningen till landets nationella elföretag Electricidade de Moçambique (EDM) enligt ett 25-Ärigt avtal.

EDM meddelar ocksÄ att tvÄ ledningar om 33kV ocksÄ ska byggas för att ansluta anlÀggningen till den lokala transformatorstationen.

Globeleqs utvecklingschef Jonathan Hoffman berÀttade för IEEFA att projektet Àr avgörande för att tillhandahÄlla el i landet.

– [Projektet Ă€r en] föregĂ„ngare för framtida energilagring i Moçambique och regionen, sĂ€ger Hoffman.

Enligt IEEFA samarbetar Globeleq med EDM och Source Energia för att starta projektet.

Moçambique Àr en avgörande aktör inom elproduktion i södra Afrika och exporterar för nÀrvarande överskottsenergi till grannlÀnder som Zimbabwe via en plattform som kallas Southern African Power Pool (SAPP). I medlemskapet omfattas Àven andra sydafrikanska lÀnder som Sydafrika, Botswana, Namibia, Tanzania, Lesotho och Demokratiska republiken Kongo.

Vissa lÀnder i södra Afrika stÄr inför strömbrist och fyller för nÀrvarande behov genom import. Det finns dock en samlad insats bland medlemsstaterna för att öka energiproduktionen genom att bÄde renovera och utöka befintliga projekt.

Zimbabwe siktar till exempel pÄ att vara sjÀlvförsörjande till Är 2023. Detta kommer att uppnÄs genom att bygga ut Hwange kraftstation med ytterligare 600 MW till det nationella nÀtet.

Liksom de flesta lÀnder i södra Afrika, siktar Moçambique pÄ att ge alla medborgare tillgÄng till energi 2030. Projektet Àr ett svar pÄ en vÀxande el-efterfrÄgan i Niassa-provinsen.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.