Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🏭 Giftig aska frĂ„n sopförbrĂ€nning förvandlas till vĂ€rdefulla metaller

🏭 Giftig aska frĂ„n sopförbrĂ€nning förvandlas till vĂ€rdefulla metaller

Genom att tvÀtta giftig flygaska med syra gÄr det ÄteranvÀnda 90 procent av askan, bland annat genom att utvinna zink och andra metaller.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

2019 fick 1,2 miljoner hushÄll i Sverige sin vÀrme frÄn fjÀrrvÀrmeanlÀggningar som brÀnde avfall. AvfallsförbrÀnning Àr dÀrmed en viktig del i den svenska energiförsörjningen, men den Àr inte problemfri. Ett problem Àr att processen skapar giftig flygaska. DessbÀttre har nu ett forskarlag frÄn Chalmers utvecklat en metod som kan avgifta nÀstan all aska.

En stor fördel med metoden Àr att den kan utvinna vÀrdefulla metaller som zink, vilket gör det lönsammare att behandla askan. I korthet gÄr metoden ut pÄ att separera ut flygaskan och sedan tvÀtta den med syra. Det separerar zink och andra metalljoner som sedan kan utvinnas och bearbetas till ny rÄvara.

Med hjÀlp av syra kan metaller utvinnas ur flygaskan som sedan kan behandlas ytterligare tills 90 procent av askan kan ÄteranvÀndas. Illustration: Yen Strandqvist

Grundmetoden för detta har funnits sedan 1990-talet, men Chalmers-forskarna har utvecklat och effektiviserat den.

– I vĂ„r pilotstudie fann vi att 70 procent av den zink som finns i flygaska kan Ă„tervinnas. DĂ„ utvinns inte zinken som ren metall vilket Ă€r en betydligt mer krĂ€vande process, utan som en zink-rik produkt som kan sĂ€ljas till metallindustrin och bearbetas vidare i befintliga produktionslinjer, sĂ€ger Karin Karlfeldt Fedje, docent vid institutionen för arkitektur och samhĂ€llsbyggnadsteknik och forskare vid Ă„tervinnings- och avfallshanteringsföretaget Renova i ett pressmeddelande.

NÀr vÀl de vÀrdefulla metallerna har separerats sÄ behandlas askan igen för att fÄ ner giftigheten.

– Efter utvinningen av zink förbrĂ€nns askan igen för att bryta ner dioxinerna. Upp till nittio procent av det som sedan Ă„terstĂ„r Ă€r bottenaska som till exempel kan anvĂ€ndas som konstruktionsmaterial, sĂ€ger Karin Karlfeldt Fedje.

I Sverige ger sopförbrÀnningen 250 000 ton flygaska varje Är. I hela Europa handlar det om tio gÄnger sÄ mycket aska. Om 90 procent av denna aska kan ÄteranvÀndas istÀllet för att lagras som farligt avfall pÄ deponier minimeras en av sopförbrÀnningens allvarligaste negativa miljökonsekvenser.

LÀs hela studien hÀr.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.