Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🏭 Fyra asiatiska länder lägger ner 80 procent av sina planerade kolkraftverk

🏭 Fyra asiatiska länder lägger ner 80 procent av sina planerade kolkraftverk

Hållbar energi är nu billigare än kolkraft i många länder och det gör att nya kolkraftverk blir en usel investering.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Indonesien, Vietnam, Bangladesh och Filippinerna har lagt ner kolkraftprojekt som tillsammans skulle ha genererat nästan 45 gigawatt. Det är ungefär en fjärdedel av all kolkraftskapacitet som finns i Tyskland idag.

Alla fyra länderna är i stort behov av energi och att de nu ändå överger kol för billigare och mer hållbara energikällor visar att kol får det allt svårare att vara konkurrenskraftigt.

En anledning till att så många projekt lagts ner är att många banker nu ser kolkraft som en riskabel investering. Banker i Sydkorea och Japan som tidigare investerat mycket i kolkraft har nu dragit i nödbromsen. Det gjorde att till exempel 29 kolkraftverksprojekt i Bangladesh inte längre var ekonomiskt försvarbara och därför skrotades.

Totalt rör det sig om 600 miljarder dollar i planerade investeringar i kolkraft runt om i världen som riskerar att bli olönsamma redan innan de börjat byggas.

Anledningen till att bankerna inte vill låna ut till kolkraft är att hållbar energi nu är billigare än kolkraft i dessa länder. Bankerna ser därför lån till hållbar energi som säkrare investeringar, vilket gör att många länder satsar på dessa energikällor istället. Filippinerna räknar till exempel med att solkraft ska stå för 35 procent av deras elförsörjning 2030.

Bangladesh är på väg åt samma håll. De ska i och för sig fortfarande bygga tre nya kolkraftverk, men från början var det tänkt att det skulle bli 32. Vietnam har stoppat bygget av sju nya kolkraftverk och lagt sex andra på is.

Politikerna har också märkt vart vinden blåser och vill nu komma bort från kolkraft. I Filippinerna har till exempel regeringen nu stoppat bygget av alla kolkraftverk i framtiden.

– Det här kommer att hjälpa till att bygga mer hållbara energisystem som passar bättre för de kommande strukturella förändringarna i energibehovet samt ge möjlighet till mer inhemska tekniska innovationer, säger Alfonso G. Cusi, energiminister i Filippinerna.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.