Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🏭 Fyra asiatiska lĂ€nder lĂ€gger ner 80 procent av sina planerade kolkraftverk

🏭 Fyra asiatiska lĂ€nder lĂ€gger ner 80 procent av sina planerade kolkraftverk

HÄllbar energi Àr nu billigare Àn kolkraft i mÄnga lÀnder och det gör att nya kolkraftverk blir en usel investering.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Indonesien, Vietnam, Bangladesh och Filippinerna har lagt ner kolkraftprojekt som tillsammans skulle ha genererat nÀstan 45 gigawatt. Det Àr ungefÀr en fjÀrdedel av all kolkraftskapacitet som finns i Tyskland idag.

Alla fyra lÀnderna Àr i stort behov av energi och att de nu ÀndÄ överger kol för billigare och mer hÄllbara energikÀllor visar att kol fÄr det allt svÄrare att vara konkurrenskraftigt.

En anledning till att sÄ mÄnga projekt lagts ner Àr att mÄnga banker nu ser kolkraft som en riskabel investering. Banker i Sydkorea och Japan som tidigare investerat mycket i kolkraft har nu dragit i nödbromsen. Det gjorde att till exempel 29 kolkraftverksprojekt i Bangladesh inte lÀngre var ekonomiskt försvarbara och dÀrför skrotades.

Totalt rör det sig om 600 miljarder dollar i planerade investeringar i kolkraft runt om i vÀrlden som riskerar att bli olönsamma redan innan de börjat byggas.

Anledningen till att bankerna inte vill lÄna ut till kolkraft Àr att hÄllbar energi nu Àr billigare Àn kolkraft i dessa lÀnder. Bankerna ser dÀrför lÄn till hÄllbar energi som sÀkrare investeringar, vilket gör att mÄnga lÀnder satsar pÄ dessa energikÀllor istÀllet. Filippinerna rÀknar till exempel med att solkraft ska stÄ för 35 procent av deras elförsörjning 2030.

Bangladesh Àr pÄ vÀg Ät samma hÄll. De ska i och för sig fortfarande bygga tre nya kolkraftverk, men frÄn början var det tÀnkt att det skulle bli 32. Vietnam har stoppat bygget av sju nya kolkraftverk och lagt sex andra pÄ is.

Politikerna har ocksÄ mÀrkt vart vinden blÄser och vill nu komma bort frÄn kolkraft. I Filippinerna har till exempel regeringen nu stoppat bygget av alla kolkraftverk i framtiden.

– Det hĂ€r kommer att hjĂ€lpa till att bygga mer hĂ„llbara energisystem som passar bĂ€ttre för de kommande strukturella förĂ€ndringarna i energibehovet samt ge möjlighet till mer inhemska tekniska innovationer, sĂ€ger Alfonso G. Cusi, energiminister i Filippinerna.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.