Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
📈 Förnyelsebara energikĂ€llor Ă€r större Ă€n bĂ„de kol och kĂ€rnkraft i USA

📈 Förnyelsebara energikĂ€llor Ă€r större Ă€n bĂ„de kol och kĂ€rnkraft i USA

Förnyelsebara kÀllor Àr nu den nÀst största producenten av el i USA efter att kolkraft minskat med 20 procent pÄ ett Är.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

2020 blev ett rekordÄr för förnyelsebara energikÀllor i USA enligt US Energy Information Administration, EIA. Förnyelsebara energikÀllor ökade med nio procent frÄn 2019 och genererade 834 miljarder kWh elektricitet under 2020. Den ökningen innebÀr att de förnyelsebara kÀllorna nu generar mer el Àn bÄde kolkraft och kÀrnkraft.

Den största kÀllan till el Àr naturgas som stÄr för 40 procent av elektriciteten i USA. Men sedan kommer el frÄn förnyelsebara kÀllor med 21 procent. KÀrnkraft kommer som trea med 20 procent och kolkraft ligger fyra med 19 procent av elproduktionen.

Kolkraften stÄr för ett anmÀrkningsvÀrt ras nÀr det gÀller elproduktion. 2007 producerade kolkraft 2,016 miljarder kWh. 2020 var den siffran nere i 774 miljarder kWh. Enbart under 2020 minskade kolkraftens elproduktion med 20 procent.

Nu rÀknar EIA med att kolkraften kommer att öka igen under det hÀr Äret. Anledningen Àr att EIA tror att priset pÄ naturgas kommer att öka sÄ mycket att det blir lönsamt att starta en del kolkraftverk som legat i malpÄse. Men ökningen kommer inte att bli sÄ stor. EIA rÀknar med att kolkraft inte kommer att komma upp i samma nivÄ som den var uppe i under 2018.

Utbyggnaden av el frÄn förnyelsebara energikÀllor kommer ocksÄ att fortsÀtta. Under 2021 kommer den nya kapaciteten frÀmst att ersÀtta naturgas menar EIA. Men Àven om kolet skulle göra en minicomeback i Är sÄ Àr trenden klar. Kolet Àr pÄ vÀg ut i USA, och det snabbt.

Bild: Pixabay/Myriams-Fotos


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.