Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🔋 Förenklad Ă„tervinning kan ge bĂ„de billigare och bĂ€ttre laddningsbara batterier

🔋 Förenklad Ă„tervinning kan ge bĂ„de billigare och bĂ€ttre laddningsbara batterier

En metod för att Ätervinna NiMH-batterier kan ÄteranvÀnda hela 95 procent av gamla batterier.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

NiMH-batterier finns i allt frÄn hybridbilar till eltandborstar och Àr bÄde sÀkrare och mer miljövÀnliga Àn litium-batterier som ocksÄ anvÀnds i mÄnga produkter. Forskare frÄn Stockholms universitet har nu skapat en metod som vÀsentligen förbÀttrar anvÀndbarheten av laddningsbara NiMH-batterier.

Metoden Ätervinner 95 procent av gamla batterier och Àr enklare Àn tidigare metoder. De nya batterierna som tillverkas med det Ätervunna materialet fÄr ocksÄ bÀttre prestanda.

NiMH- batterier innehÄller sÀllsynta material som Àr dyra att förÀdla men den nya metoden förenklar förÀdlingen och ger pÄ sÄ sÀtt Àven billigare batterier.

En anledning till detta Àr att nya batterier normalt mÄste aktiveras genom ett antal försiktiga upp- och urladdningar efter ett speciellt schema. Den proceduren försvinner till stor del med den nya metoden.

”Det kan liknas vid inkörningsperioden som tidigare nyköpta bilar fick genomgĂ„, nĂ€r de precis hade levererats frĂ„n fabriken. Formeringen av batterierna görs pĂ„ batterifabriken. Det krĂ€ver tid och investeringar i utrustning. Mycket av detta kan nu sparas genom att anvĂ€nda redan aktiverat material”, sĂ€ger Dag NorĂ©us, professor vid Institutionen för material- och miljökemi vid Stockholms universitet och en av forskarna bakom studien.

HÀr kan du lÀsa hela studien.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.