Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
☀️ Flytande solkraftspark följer solinstrålningen för mer energi

☀️ Flytande solkraftspark följer solinstrålningen för mer energi

En ny flytande solkraftspark, utvecklad av ett portugisiskt företag, spårar solens strålar för att absorbera mer energi.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

En innovativ, flytande solgård som heter Proteus spårar solens strålar för att absorbera mer energi. Den cirkulära solpanel-ön skapades av det portugisiska företaget Solaris Float. Denna prototyp kan installeras i reservoarer, sjöar och kustområden.

Till skillnad från andra flytande prototyper så kan denna mycket exakt följa solen när den passerar på himlen. Detta är en kvalitet som hjälper systemet att maximera energiutbytet. Proteus är en 38 meter bred cirkulär solenergipark med 180 dubbelsidiga paneler och ligger i Oostvoornse Meer, en sjö i sydvästra Nederländerna.

Prototypen kan producera cirka 73 kilowatt under soliga dagar. Enligt Euronews.green kan den, tack vare sina solpaneler med två axlar och unika teknologi för att läsa av solens bana, generera 40 procent mer energi än icke-rörliga paneler på land. När de placeras i ett bra läge, och under normala förhållanden, kan sju Proteus-öar som täcker en yta på 15 000 m2 generera upp till 2 GW per år, vilket är tillräckligt för att driva 1,5 miljoner hem.

En annan fördel med denna design är att vattnets kyleffekt förbättrar kraftgenereringen. Inte nog med det, designen innebär också att man undviker att ta använda markytor. Detta gör designen idealiskt för små och tätbefolkade platser som Japan och Nederländerna. Att placera solpaneler på vatten kan minska de bekymmer som naturvårdare uppmärksammar när det kommer till ekosystem och livsmiljöer som påverkas av energifarmerna.

Det finns dock några utmaningar med flytande solenergiparker. Miljön där de placeras är avgörande. Om de installeras i korrosivt saltvatten så innebär det att de måste vara mer hållbara jämfört med enheterna på land. Som en konsekvens av detta kan produktions- och installationskostnaderna öka, liksom det nödvändiga underhållet. Proteus utvecklare använde termoplastiska material som förhindrar tidigt åldrande, samt minskar väderpåverkan. Den här typen av solenergiparker måste installeras i områden där tidvattnet är svagare och vädret är bättre, vilket begränsar de områden där tekniken kan användas.

Forskare arbetar fortfarande med att utveckla denna form av teknik och målsättningen är att förbättra solenergiparkernas motståndskraft och effektivitet.

Bild: Solaris Float via Euronews.green


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.